elismerés

2019.07.02. 14:00

Aggódásmentes nyara lesz a diáklánynak 

Steinbach Zsolt

Fotó: Beküldött kép

Horváth Kitti nem egy aggódó típus, de az idei nyara egész biztosan aggódásmentes lesz. Legalábbis az egyetemi felvételije szempontjából. Bőven négyszáz feletti felvételi pontot gyűjtött ugyanis, míg arra a szakra, ahová jelentkezett, háromszáz pont alatt is be lehet jutni.

Kitti a tolnai katolikus gimnázium idei egyetlen Szent István-díjasa. Az iskola 1998 óta jutalmazza emlékplakettel azokat a végzősöket, akiknek a gimnáziumi bizonyítványukban egy évben sem szerepelt kettőnél több négyes az ötösök mellett, valamint az érettségijük is legalább jeles lett. A plakett elnevezése a gimnázium fenntartó- és névváltása óta Sztárai­ról Szent Istvánra változott.

Horváth Kitti Fotó: Beküldött kép

Az idei kitüntetett diákkal egyébként eddigi tanulmányai során éppen a most véget ért tanévben fordult elő az a különös eset, hogy nem lett kitűnő, egy darab négyes is árválkodva pironkodik a bizonyítványában. Méghozzá biológiából. Nem mintha a képességei alapján ne lehetett volna ötös ebből a tárgyból is, de így legalább nem lett olyan unalmasan egyhangú a bizonyítványa.

Kitti a tudományterületek szinte mindegyikén magabiztosan mozog, lényegében bármelyik egyetemre felvételizhetett volna a siker reményében. Gyerekkorában simán csak tudós akart lenni, a gimnáziumi évei alatt volt úgy, hogy pszichológusnak készült, most pedig a dietetikával is kacérkodott. Végül első helyen vegyész szakra jelentkezett a Szegedi Tudományegyetemre.

Azt mondja, a hat gimnáziumi éve alatt nem a Szent István-emlékplakett megszerzése járt éjjel-nappal a fejében, de azért olykor gondolt rá, hogy létezik ez a díj is. Rettenetes erőfeszítésébe nem került a folyamatos kitűnőség, úgy érzi, diákként „kompatibilis volt a tanárokkal” és „ráragadtak az információk”. Így egyebek mellett a zenére is jutott ideje: tavalyig a helyi zeneiskola növendéke volt, kiválóan zongorázik és szolfézsversenyeken is remekül szerepelt.

Kitti a mostani nyarat elsősorban a jól megérdemelt pihenéssel tervezi tölteni, úgymond rákészül az egyetemre. De egy-egy fesztiválon való részvétel azért belefér a programjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában