fő a szűrés és védekezés

2019.07.04. 20:00

Csendes és láthatalan gyilkos a kutyák szívférge

Csendes gyilkos – így emlegeti a szívférgességet Fiáth Szilvia, a Szekszárdi Kutyamenhely vezetője. Az említett betegségnek ugyanis sokáig nincsenek felismerhető tünetei; a felelősségteljes gazdik is joggal gondolják, hogy ha kedvenceik az oltásokat és az élősködők elleni cseppeket megkapták, akkor az eb biztonságban van. Ez azonban sajnos nem teljesen igaz.

Buschmann Adrienn

2019.07.04. Paks, Dr. Kácsor Alexandra állatorvos vért vesz a mikrofilária vizsgálathoz, Borzas Kisállatrendelő

Fotó: Beküldött fotó

A mikrofiláriát, azaz a szívféreg lárváit ugyanis szúnyogok terjesztik, ezek ellen viszont nem véd minden bolha- és kullancs elleni csepp és a féreghajtó tabletta sem – utóbbi ugyanis a bélférgeket pusztítja el, nem a szívférget. A legnagyobb veszélynek a szabadon, főleg kikötve tartott kutyák, közülük is a rövid szőrűek vannak kitéve, hiszen a szúnyogok könnyebben találnak utat a kisebb bundával és kisebb mozgástérrel rendelkező házőrzők bőréhez.

A NÉBIH által végzett kutatás szerint a klímaváltozással összefüggésben nő a Dirofilaria immitis nevű fonalféreg okozta megbetegedések száma, ugyanis a mikrofiláriának meleg szükséges a fejlődéshez, Magyarországon pedig emelkedik az átlaghőmérséklet, így maradhat életben a faj már hazánkban is.

Mikroszkópos felvétel – mikrofilária egyetlen csepp vérben

– Új betegséggel állunk szemben, amiről 10 éve még csak fél oldalban foglalkoztak az állatorvosi tankönyvek, mint egzotikus betegséggel – mondta dr. Tolnai Kata állatorvos –, most pedig már egyértelműen elért minket. Ezt erősítik meg a NÉBIH statisztikái is, miszerint 2005-ig egyetlen endémiás esetet sem regisztráltak; 2007 óta viszont folyamatosan növekszik a számuk.

A betegség sokáig nem okoz tüneteket, nem is gyanakszunk – mikor azonban már észlelhető a baj, akkor nagyon nehéz a gyógyítása. Ezt Pegy esete is nagyon jól mutatja. Pegy egy mopsz nőstény, aki súlyosan fertőzött volt már, mikor betegségére fény derült. Az alternatív terápiák már nem voltak alkalmazhatók, így műtétre került sor, melyet Olaszországból érkezett szakember közreműködésével tudtak csak elvégezni. A műtét ára 1.100 euró, ami mai árfolyamon több mint 350.000 forintnak felel meg.

Pegy a szívkatéteres műtét után

- Hogy jobban megértsük az infekció működési elvét, át kell tekintenünk a mikrofilária fejlődését – magyarázza dr. Tolnai Kata. – Első lépésben egy, már fertőzött állat véréből a szúnyog felszívja az L1-es stádiumban lévő lárvákat, melyek a szúnyogban érik el a 2. és 3. fejlődési szakaszukat. Az L3-as állapotban már a szúnyog szájszervében tartózkodnak – ekkor kerülnek át az új gazdaszervezetbe csípés által. Hogy ezt a fertőzőképes állapotot elérjék, körülbelül 2-3 hetet kell a szúnyogban tölteniük. Ezután a fertőzött állatban 6-8 hónapba telik, mire a szívkamrába vándorol a parazita és kifejlett, szaporodni képes szívféreg alakul ki belőle.

A Pegyből eltávolított szívférgek. A parazita akár 20-30 cm hosszú is lehet.

- A legfontosabb, hogy tudatosuljon az emberekben, hogy ez mekkora veszélyt jelent; be kell kerülnie a havi/éves rutinba a védekezésnek és szűrésnek. Vannak úgynevezett repellens, azaz távoltartó szerek, amelyek elriasztják a szúnyogokat a kutya közeléből. Ezek használata azonban önmagában nem mindig elég – meséli dr. Tolnai Kata. – A megelőzésre szánt hatóanyagok és készítmények között nagy különbségek vannak, mert egyesek lassan, mások gyorsan, taglószerűen ölik meg az esetlegesen a vérben keringő mikrofiláriát, ezért a szerválasztást illetően mindenképp orvosi konzultáció szükséges.

Kombinált védekezés és szűrés szükséges

Dr. Tolnai Kata hangsúlyozta, hogy minden esetben egyedi mérlegelés után lehet csak kezelni az állatot; nem szabad mások beszámolói alapján – akár illegálisan – beszerzett szerekkel, saját kútfőből hozzákezdeni a védekezéshez sem. – Komoly szövődményei lehetnek a nem megfelelő készítmények alkalmazásának. A spot-onok és tabletták hatása és gyorsasága eltérő; a nem megfelelő választás akár végzetes is lehet, tromboembóliát, érelzáródást, allergiás reakciókat okozhat, ezért csak szűrés után lehet szó az alkalmazásukról.

Vérvétel a mikrofiláriát kimutató gyorsteszthez

A szűrés gyors és egyáltalán nem drága: vérvétel után 10 perccel meg is kapják a gazdik a teszteredményt. – Fontos, hogy vérteszt, és ne csak mikroszkópos vizsgálat történjen – hangsúlyozza dr. Tolnai Kata. – Ha az eredmény negatív, akkor 6-8 hónapnyi védekező kezelés után újra meg kell ismételni; csak ezután jelenthető ki, hogy az állat egészséges. Amennyiben a teszt pozitív, meg kell vizsgálni, hogy egyéb szervi károsodás fennáll-e: szívultrahang és mellkasröntgen készül. Ennek fényében dönt az orvos a további kezelési javaslatról.

A teszten megjelenő két csík sajnos pozitív eredményt jelent.

Háromféle kezelési mód alkalmazható: az úgynevezett „konzervatív”, amely hosszú gyógyszeres terápiát és mozgáskorlátozást, 1 évnyi „póráznyugalmat” jelent. Súlyosabb esetben altatásban kaphat az állat olyan gyógyszert, amely megöli a kifejlett férgeket – ezt hívják adulticid terápiának. Ezt hosszadalmas, részben kórházi utó- és gyógyszeres kezelés követi, valamint pár nap ketrecnyugalom. Kisebb tömegű kutyáknál jöhet szóba a műtét, melynek során szívkatéteren keresztül távolítják el a férgeket, majd gyógyszeres terápiával pusztítják el a mikrofiláriát, tehát a gyógyítás nehéz és megterhelő mind az állat, mind a gazdi számára, ezért nagyon fontos a szűrés és megelőzés, védekezés.

Szűrés Pakson és Szekszárdon, a féreg embert is fertőzhet

Tolna megyében Pakson folyik felmérés a szívférgességet illetően. A szekszárdi kutyamenhely nemrég kezdte a szűrést; jelenlegi eredményeik szerint az eddig vizsgált állomány 21%-a fertőzött: 12%-nál még csak mikrofilária volt kimutatható, a kutyák 9%-ában viszont kifejlett szívférget találtak – az ő gyógykezelésük folyamatban van, amihez sok segítségre lesz szükségük, mondta Fiáth Szilvia.

A szívféreg lárvái megfertőzhetik a rókákat, macskákat, vadászgörényeket – sőt, az embert is. Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre olyan statisztikai adatok, amelyek pontosan meg tudnák határozni, más fajoknál milyen gyakori a betegség; helyi észlelésről egyelőre nincs információnk. Egyetlen jó hír, hogy a féreg az emberi szervezetben elpusztul – bár kellemetlenségeket így is okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában