elismerés

2019.07.19. 14:00

Jó hírünket öregbíti az Egyed Antal Egyesület

Példaértékű a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület munkája. Ezt fényesen bizonyítja az a tény, hogy a XLVII. Országos Honismereti Akadémián dr. Gesztesi Enikő PhD, az egyesület elnöke Honismereti Munkáért Érem kitüntetést, Baka Zsuzsanna egyesületi tag pedig Honismereti Munkáért Emléklapot kapott.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Dr. Gesztesi Enikő a kiadott öt emlékérem egyikét a több évtizedes tudományos, helytörténeti és pedagógiai munkájáért érdemelte ki – adott tájékoztatást Barteczka Mária egyesületi titkár a Nyíregyházán, a megyeháza dísztermében tartott rendezvény jeles állomásáról. A kitüntetett vezető rendszeresen tart élményt jelentő ismeretterjesztő előadásokat, módszertani és tudományos cikkeket ír, emellett könyvrészek szerzője is. Tavaly a Szekszárd, ahol élünk című, nagy sikerű helytörténeti könyvhöz munkafüzetet készített.

Munkahelye 1990-től a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a patinás intézményben a történelem–latin–ógörög tanára, egyúttal mentor és szaktanácsadó. Tanári pályáján kiemelt figyelmet fordít a szülőföld történetének tanítására és kutatására, amibe bevonja tanítványait is. Figyelemre méltó eredményeket ért el a tizenegy éve vezetett helytörténeti szakkör tagjaival. Diákjai rendre kiemelkedően szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken, legyen az latin nyelv, avagy történelem-tudáspróba.

A több mint száz tagú Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesületnek 2009 óta titkára, 2013-tól pedig elnöke. Ebben az időszakban két nagy országos rendezvénynek is szervezője volt. Munkájának is köszönhető, hogy az egyesület tavaly megkapta az Év Tolna Megyei Civil Szervezete és a Szekszárd javáért kitüntető címet.

Országos szinten is szervezi a honismereti mozgalmat. A Honismereti Szövetségben a Pedagógiai Bizottság elnöke. Tanári és kutató munkáját többször elismerték, kiemelkedő tevékenységét egyebek mellett Felsőoktatási Emlékérem, az Országos Széchenyi Kör kitüntetése, az OKTV Bizottság díja, Faludy Szilárd-díj, Bonis Bona-díj és immár kétszer Létay Menyhért-díj fémjelzi.

Baka Zsuzsanna a bevezetőben említett elismerést 1995-ben elhunyt testvére, a Szekszárdon született Baka István költő hagyatékának ápolásáért vehette át. Tevékeny résztvevője a Honismereti Egyesület rendezvényeinek és a Megyei Múzeum Varródoboz elnevezésű kézműves foglakozásainak is.

Az akadémián együtt örültek a kitüntetettekkel, részesei lehettek a nagyszerű előadásoknak, múzeumlátogatásoknak, kirándulásoknak és a helyiek vendégszeretetének a Tolna Megyei Honismereti Egyesületet képviselő küldöttek is: úgy mint Barteczka Mária, Barteczka Leszek, Bodó Imre, Bodó Imréné, Horváth Endréné, Horváth Endre, dr. Méry Éva, Rillné Csapó Etelka, Szőts Zoltán, Tóthné Unghy Ilona és dr. Vizi Márta.

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület javaslatára egyesületen kívüli tagok is emléklapban részesültek. Név szerint Csuhaj Tünde tojásfestő, Móser Zoltán fotóművész, Naszladi Judit karnagy, Orbán György előadóművész és a Szekszárdi Garay János Gimnázium közössége. Nevezettek elismeréseiket az egyesület őszi, megyei találkozóján vehetik át, ünnepélyes körülmények közepette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában