hazaszálló gondolatok

2019.07.11. 12:30

Kuláklista és fogság: egy hadifogoly naplója

Wessely Gábor

Fotó: A napló borítója

Kis példányszámban, elsősorban családon belüli szétosztásra készíttette el férje hadifogolynaplóját a kilencvenéves Stengeli Andrásné. Házastársának meglehetősen hullámzó élete volt, főleg a múlt század közepén. A háború előtt jegyzőként dolgozott Stengeli András, rövid ideig azt követően is, de kuláknak nyilvánították, és elbocsátották állásából. Cséplőgép mellett kapott munkát, illetve a kölesdi tejbegyűjtőnél.

A háborút kedvezőbb körülmények között vészelte át, mint a keleti frontra vezényeltek. Őt, társaival Németországba vezényelték, ahol angol fogságba esett. Rendesen megkapta az ellátmányt, emberségesen bántak vele, és a harcok befejeztével szabadon bocsátották. Ezt az időszakot rögzíti a napló, a sok menetelést, helyváltoztatást, a honvágyat, a hazaszálló gondolatokat, és az isteni gondviselés iránti bizalmat. Az unokák, dédunokák és a további nemzedékek is megismerhetik ezáltal egyik felmenőjük élettörténetének ezt a fontos és nem túl szívderítő időszakát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában