fürdőzési tanácsok

2019.07.22. 07:00

Sodrásuk miatt a folyók veszélyesek is lehetnek

A hőség sokakat csábít fürdőzésre. De az önfeledt időtöltés során is érdemes betartani bizonyos szabályokat.

Hanol Erzsébet

20190719_Szálka_lazulás a tónál_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Megszívlelendő tanácsokkal segítették a szekszárdi strandon és a Fadd-Domboriban fürdőzőket nemrégiben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei. Ezeket Komlósiné Kiss Anett sajtószóvivő olvasóinkkal is megosztotta.

Elmondta, hogy minden esetben a kijelölt fürdőhelyek, ismert szabadstrandok alkalmasak a fürdésre, még akkor is, ha ezért többet kell utazni. A fürdés tilalmát, a fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „Fürödni tilos!” tábla jelzi.

Különösen veszélyesek a folyók az erős sodrás és örvényképződés miatt, valamint a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és vízhőfok miatt. Ezek a helyek még a jó úszókra is veszélyt jelenthetnek. Vannak szabadvizek, holtágak, ahol megengedett a fürdőzés. Ezeken a helyeken általában bója és tábla jelzi a fürdőzés határait, azonban figyelni kell arra, hogy a víz alatt nem látható tárgyak, például faágak okozhatnak sérülést. A szabadvizek hőfoka elmarad a megszokott strandfürdők vízhőmérsékletétől, ezért felhevült testtel a vízbe ugrás különösen veszélyes.

– Felhevült testtel egyébként se ugorjunk soha a vízbe és étkezés után, teli gyomorral se fürödjünk. Alkoholfogyasztás esetén pedig jobb tartózkodni a fürdőzéstől – tanácsolta a szóvivő. A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, és aki nem tud úszni, ne használjon gumimatracot, mert egy esetleges vízbeforduláskor a mélyben találhatja magát.

Figyelni kell a viharjelzőre, hiszen a sárga, villogó fénye figyelmeztet a veszély közeledtére. Első fokú viharjelzésnél a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos, míg másodfokú riasztás esetén tilos a vízben tartózkodni. Ha valaki bajban van, segítségért kiált, integet a vízből, vízibicikliről, vagy hajóról, azonnal segítséget kell hívni a 112-es segélyhívószámon, értesíteni kell a vízimentőket vagy a strand személyzetét. Gyerekeket nem szabad a vízparton felügyelet nélkül hagyni, és fontos, hogy a 6 éven aluli, illetve az úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabad vizekben!

Lehet fürdeni

A Tolna Megyei Kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása alapján a Fadd-Dombori Holt Duna-ágon, valamint a Szálkán található víztározó tóban kijelölt természetes fürdőhelyek vízminősége megfelel az előírásoknak, a kijelölt természetes fürdőhelyeken a vizek fürdésre alkalmasak, így bárki megmártózhat bennük. Fontos ugyanakkor, hogy a fürdővizek minőségére nemcsak saját testi épségünk, hanem családtagjaink, barátaink és embertársaink egészségének érdekében is vigyázni kell – hogy még évtizedek múltán is lehessen úszni ezeken a helyeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában