bérleti díjak

2019.07.01. 17:30

Nem mindegy, hol az albérlet

Bár még csak az érettségi időszak zárult le és a felvételi eredményekre még várni kell, a jövendő egyetemisták szülei már elkezdtek tájékozódni az albérletek árairól. Tolna megyéből a legtöbben Pécsett, illetve Budapesten tanulnak tovább.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Az albérletbe költözők többsége a családon és baráti kapcsolatokon keresztül, valamint az ingatlanhirdetési portálok segítségével keres és talál magának lakást. Mint arról az ingatlan.com tájékoztatott, Budapesten a legtöbben a XIII., a XI. és a XIV. kerületben keresnek albérletet, ebben a három városrészben hét-tíz százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak. Továbbra is az V. kerület a legdrágább budapesti városrész, több mint kétszázezer forintos bérleti díjjal, igaz, ez kétszázalékos esést jelent éves szinten. A megyeszékhelyek közül Debrecenben tizenegy százalékkal, Székesfehérváron huszonegy százalékkal nőtt a bérleti díj, ezzel szemben – és ez jó hír a Tolna megyeieknek – Pécsett olcsóbbak lettek az albérletek.

Akik bérelt lakásba költöznének, elsősorban a családi és az ismerősi körben néznek körül. Ha így nem találnak, akkor pedig az interneten, azon belül is elsősorban ingatlanhirdetési portálokon keresnek lakást – derül ki az igatlan.com elemzéséből, amely a KSH legfrissebb albérletpiaci összefoglalóját dolgozta fel.

Az albérletkeresők közel kétharmada felkeresi az ingatlanos hirdetési portálokat, hogy tájékozódjanak az aktuális piaci helyzetről és jelentős részük ezen a csatornán keresztül találja meg a számára megfelelő kiadó lakást. Bár az internet szerepe jelentős, a közösségi média súlya az albérletkeresések esetében alacsony, mindössze tíz százalékos.

Így alakulnak az árak

A fővárosban a külső kerületek egyre népszerűbbek, mert a belső kerületeknél alacsonyabb, átlagosan havi 120 ezer forint bérleti díjat biztosítanak, így a peremkerületi kiadó lakások is rendkívül kapósnak számítanak. A legdrágább budapesti városrész továbbra is az V. kerület, ahol júniusban 215 ezer forint az átlagos bérleti díj, ez egyébként 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A XIII. kerületben 160 ezer forintot kell fizetni havonta, a XI. kerületben az átlagos bérleti díj 10 százalékkal, 165 ezer forintra nőtt. A XIV. kerületben 8 százalékkal 140 ezer forintra emelkedett ez az összeg. A legfrissebb eredmények szerint a megyeszékhelyek közül Debrecenben 11 százalékkal, 110 ezer forintra, Győrben 8 százalékkal, 108 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Szegeden nem történt változás, 95 ezer forintért adják az albérleteket, Pécsett pedig 10 százalékkal, 90 ezer forintra csökkent az átlagos havi bérleti díj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában