a megye 7 csodája

2019.08.17. 16:00

Apponyi Rudolf felesége, Anna nevét viseli a csörgedező forrás

A lengyeli Annafürdő már a XIX. században jó hírnévnek és jelentős vonzerőnek örvendett. Az akkori sajtó sokat foglalkozott ezzel a kellemes helyszínnel, mely számos rendezvénynek adott otthont.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

„Ellentállhatatlanul hí bennünket a tűlevelű fenyvesek között elvonuló sétány, mely a fensikról levezet az országutra a grófi kastély felé. E sétányból kiérve csakhamar feltűnnek a mintagazdasági épületek. Mellettük elhaladva körülbelül 15 percznyi séta kínálkozik az erdő felé. A hűvös erdei szellő folyton játszadozik a fák rezgő leveleivel, miáltal titokszerü susogás származik. E hallk zene, melybe az erdei madarak, rigók ős csattogányok dala vegyül, – sietteti lépteinket. Így az erdőbe vezető árnyas útra érünk, mely a völgybe kalauzol. Tisztásra jutunk, hol az „Anna” forrás van előnyösen ismert gőzfürdőjével, csinosan berendezett szállóval a fürdő-vendégek részére. Étkező és praktikusan berendezett nyári tánczhelyiség is van itt.”

Így – ilyen lírai tónussal – fogalmazott a Tolnamegyei Közlöny 1894. július 8-i lapszámában a szerző, Előhegyi Géza, aki több mint egy oldalt szentelt Lengyel természeti szépségének. Említett egy kastélyt is, mely az Apponyiak tulajdonában volt. A Tájak–Korok–Múzeumok Egyesület által kiadott összegzésben olvasható, hogy Annafürdő az Apponyi családnak köszönheti hírnevét. „A hagyomány szerint a gróf felesége, Pejacsevich Teréz grófnő reumás betegségben szenvedett. Kezeltetését férje Lengyelen a kastély közelében kívánta megoldani. Erre volt alkalmas a mai napig itt működő forrás.” A fürdő sorsáról gróf Apponyi József a végrendeletében külön rendelkezett. Örökösének, gróf Apponyi Rudolfnak felesége, Benkendorff Anna grófnő is igen megkedvelte ezt a fürdőhelyet, amit halála után róla nevezték el.

A 2000-es évek eleje óta az amúgy is megkapó természeti látvány még csillogóbbá vált: hiszen elkészült Lengyel-Annafürdő horgásztava, ahol a szállóvendégek nemcsak pecabotot ragadhatnak, hanem csónakázhatnak is.

Szavazattöbbség

Két éve megkérdeztük olvasóinkat: számukra mely helyszín a megye első számú kirándulóhelye? A legtöbb szavazatot Lengyel-Annafürdő kapta. A Gyulaj Zrt. erdei iskola vezető helyettese, Szegedi Viktória elmondta, hogy a forrás körüli régi épületek felújításával létrehozták a Turisztikai és Természetismereti Központot, mely a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

A megye 7 csodája versenyünk során a legtöbb jelölést szerzett szép természeti terület közül olvasóink szavazata dönti el, hogy melyik hét lesz a megye csodája. A voksokat augusztus 8-tól augusztus 30-ig várjuk. Szavazni ITT lehet, illetve a Tolnai Népújságban megjelenő szavazólapon. De nemcsak szavazhatnak, hanem nyerhetnek is, hiszen a voksolók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában