KPVK

2019.08.28. 07:00

Különleges nyelvtanfolyamok indulnak az egyetemi karon

Az intézmény, és a felsőoktatásban részt venni kívánó diákok előtt álló kihívásokról, azok megoldási lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót a PTE szekszárdi, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Mint ismeretes, jövő év január elsejétől felsőoktatási alapképzésre és osztatlan képzésre csak azt lehet felvenni, aki legalább B2 szintű középfokú nyelvvizsgával rendelkezik – mondta a kar keddi sajtótájékoztatóján dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, a PTE szekszárdi, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja.

Ez szinte megoldhatatlan kihívást jelent az intézmények számra, hiszen a szekszárdi karra jelentkezők több mint a felének nincs középfokú nyelvvizsgája. Jelentős feladat ezen fiatalok beiskolázása, illetve a nyelvtudás feltételeinek a megteremtése, ami ráadásul nem is a felsőoktatás, hanem a középiskolák feladata lenne, tette hozzá. Két megoldás is létezik, az egyik, hogy több, előzetes nyelvtudáshoz nem kötött szakképzést indítanak.

A másik, egyedi és különleges akció keretében kedvezményes áron, 50 órás tanfolyamokat indítanak továbbtanulni szándékozó érdeklődőknek kezdetben német és angol nyelvből, olyan oktatókkal, akik jól ismerik a nyelvvizsga követelményeit. Aki a vizsgát követően a szekszárdi karra iratkozik be, visszakapja a nyelvvizsga árát.

Az első nyelvtanfolyamokra, – amelyeket meghirdettek Paksra, Kecskemétre, Pécsre és Bajára is – szeptember 6-ig lehet jelentkezni.

Reményeik szerint ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a karon továbbtanulni szándékozó fiatalokat a középfokú nyelvvizsga hiánya ne akadályozza meg terveik, álmaik megvalósításában, emelte ki Szécsi Gábor.

Gondolkodnak a meglévő képzési porfólió bővítésén és terveznek gyakorlat-orientált továbbképzéseket is. Mindezekre meglepően nagy igény mutatkozik a régióban. Hogy minél több helyen indulhassanak szakirányú továbbképzések pedagógus, vagy más diplomások számára, szeptember 6-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

Dr. Koltai Zoltán, egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes a képzések hátteréről és részleteiről adott tájékoztatást. Az elhangzottakról bővebben a KPVK honlapján lehet tájékozódni.

Borítóképünkön dr. Szécsi Gábor és dr. Koltai Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában