fejlesztés

2019.09.20. 17:30

Agrár-logisztikai központot építenek Bátaszéken

A jövő év tavaszára elkészül az az agrár-logisztikai központ, amelynek alapkövét nemrég ünnepélyes keretek közt tették le Bátaszéken. A város életében egyedülálló vállalkozás elsősorban a helyi és környékbeli zöldség- és gyümölcstermelőket kívánja segíteni, illetve munkalehetőséget biztosít közel huszonöt embernek.

Mauthner Ilona

2019.09.17 Bátaszék, Alapkő lerakása az új ipari parkban.. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A csepergő eső sem vette el azok kedvét, akik készültek a keddi alapkőletételi ünnepségre Bátaszék hátárában, a Bonyhádi úti telephelyre. A helyszínen már javában folytak a területrendezési munkák. Dr. Bozsolik Róbert polgármester még az ünnepség előtt elmondta, hogy ez a beruházás a város életében jelentős mérföldkő, hiszen munkahelyeket teremt a helyieknek, valamint a bátaszéki termelőknek segít azzal, hogy a zöldségeiket, gyümölcseiket hűti, tárolja, és ha kell, csomagolja.

Három évvel ezelőtt fogalmazódott meg az egyik helyi képviselő ötleteként az igény arra, hogy pályázzon a város az agrár-logisztikai központ megépítésére. Elkészültek a tervek, majd a pályázatok is a kétezer négyzetméteres központra, melynek „lelke” a 230 négyzetméteres hűtőkamra, mely plusz négy fokban tárolja majd a termékeket.

Az ötlet arra épült, hogy Bátaszéken és a környékén sok gazdálkodó foglalkozik meggy, cseresznye, barack, alma és csemegeszőlő termelésével, amit, ha a leszedés napján nem tudnak eladni, veszteségük keletkezik. Ebben nyújtana segítséget a hűtőház, amely a tervek szerint közel huszonöt embernek adna munkát. A központ jól megközelítő helyen épül fel, pár percre van az autópályától, így ötven kilométeres körzetben a távolabbi termelők is igénybe vehetik a szolgáltatást.

Az önkormányzat már arról is döntött, hogy a kész agrár-logisztikai központot 2020. március végétől öt évig a Bát-Fruit Kft. fogja üzemeltetni. Olyan szerződést kötöttek a céggel, hogy az első öt évben a termelőknek nyújtott szolgáltatásokért mindössze a működési költségeket számolják fel.

Az alapkőletételi ünnepségen Naszvadi Balázs, a megyei önkormányzat osztályvezetője, Czank Géza, az SZ+C Stúdió Kft. ügyvezetője, valamint a helyi egyesületek képviselői és a bátaszéki érdeklődők is részt vettek. A kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési eljárást az SZ+C Stúdió Kft. nyerte el.

Jelentős támogatással készül

Az agrár-logisztikai központ 550 millió forintos beruházás, amely teljes mértékben támogatással készül majd el. A projekt célja, hogy létrejöjjön Bátaszéken az ipari területen egy olyan agrár-logisztikai bázis, amely a környéken megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket nagy mennyiségben szakszerűen tudja tárolni, válogatni, csomagolni és elősegíti ezáltal a helyi termékek piacra jutását (exportra, belföldi üzletláncok polcaira és helyi intézmények élelmiszer-ellátására).

Dr. Bozsolik Róbert azt is elmondta, az agrár-logisztikai központ szomszédságában van egy hathektáros közművesített ipari park, melynek már van egy leendő „lakója” is, egy gyümölcsfeldolgozó. A város vezetése várja a további bérlőket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában