előadás

2019.09.21. 20:00

Aki kontrollálja az evést, az úgy érzi, az életét is uralja

Az evés lélektanáról tartott előadást dr. Forgács Attila gasztropszichológus, a Corvinus Egyetem és az ELTE tanára csütörtökön a szekszárdi Hotel Meropsban a Vállalkozói Szalon vendégeként.

Foray Nándor

20190919_Szekszárd_dr Forgács Attila elõadása a Vállalkozói Szalonban. Illés Tamás szervezõ köszöntötte_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Amikor dr. Forgács Attila 34 esztendeje foglalkozni kezdett az evés lélektanával, magányos farkasnak számított, nem is mindenki vette komolyan érdeklődését; az idő azonban őt igazolta, és az étkezési kultúra napjaink közbeszédének egyik fő tematizálója.

Csütörtök esti előadásában szóba került egyebek mellett az elhízás és a vegetarianizmus is. Még Ádámnál és Évánál is távolabbra tekintett. Eszerint a lajhármakival ellentétben a pókmajom rosszul emésztő és válogatós élőlény, „aki” a jó táplálkozás végett lelki tulajdonságok kifejlesztésére kényszerült: kíváncsiság, keresgélési szándék, szüksége volt tér- és színlátásra, hosszabb távú memóriára, valamint magas szintű kommunikációba fogott, aminek révén kialakult az evés közösségi kerete.

Ami az ősi testképkultuszokat illeti, dr. Forgács Attila hangsúlyozta, hogy a Willendorfi Vénusz kövér nőalakja csak egy korabeli vágykép megtestesítője, hiszen a valóságban inkább az élelemhiány határozta meg a közösséget; nem sűrűn láthattak teltkarcsú nőt. A szintén közismert testes „Buddha”-figura pedig valójában nem a Buddha, csupán egy – nem túl önmegtartóztató életmódot folytató – szerzetes.

A kérdésre, hogy okolható-e a pajzsmirigy a tömeges elhízás miatt, Forgács leszögezte, hogy a pajzsmirigy-diszfunkció jól kezelhető orvosilag, következésképpen az arra való hivatkozás csak a felelősség áthárítása. Bűnbakkeresést lát az étkezésre vonatkozó különféle fóbiákban is: volt már mumus a zsír, a koleszterin, a szénhidrát, a só, manapság a glutén és a laktóz ellen folyik boszorkányüldözés. Egy ilyen dogma 5-6 évig tartja magát, hogy aztán átadja a helyét egy másiknak.

Ellopták a könyvét a könyvtárból

Forgács Attila szerint nem véletlen, hogy táplálkozási szokásaink a rendszerváltást követően váltak ennyire fontossá. A népszérűsödő vegetarianizmus egy a hóbortok közül, amelyek megadják a létbiztonság szétrobbanásával elveszett kontrollélményt. Ahhoz kell, hogy aki gyakorolja, úgy érezhesse: „igenis én irányítom az életem”. Kutatóként előítélettől mentesen, semleges szemlélőként vizsgálja tárgykörének jelenségeit, de a függőségek problematikájában személyes érintettséget is magáénak mondhat: sokáig erős dohányos volt, és a cigaretta nélküli élet a mai napig lelki kihívást jelent számára; ilyenformán átérzi a bulimiások helyzetét. Mesterének Szathmáry Lajos gasztronómust tartja, aki annak idején meghívta Chicagóba, sőt – mint dr. Forgács Attila fogalmazott – többször fiává fogadta. Megtudtuk azt is, hogy a gasztropszichológus „Az evés lélektana” című könyvét ellopták a könyvtárból – több elismerés talán nem is kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában