Kapcsolat a múltból

2019.09.15. 16:00

Egymásra találtak a kölesdiek és a zsámbékiak

Kölesdiek látogattak nemrégiben Zsámbékra. Az esemény előzményeként a zsámbéki közművelődési intézmény és könyvtár igazgatója tudomást szerzett arról, hogy valamikor régen a vallásüldözések időszakában több család Zsámbékról Kölesdre menekült.

Tolnai Népújság

Forrás: Beküldött kép

Az a tény, hogy a vallásüldözések időszakában zsámbéki családok költöztek Kölesdre nem volt ismeretlen Zsámbékon. A közéleti.hu beszámolója szerint Balázs Mónika Csilla, a zsámbéki művelődési ház vezetője felvette a kapcsolatot a kölesdi könyvtár vezetőjével, Csikné Bányai Máriával, hogy segítsen egy találkozás megszervezésében.

Mindez valamikor a tavasz folyamán történt, és augusztus elején, amikor Zsámbék újra jelentkezett, Berényi István polgármester a kölesdi könyvtár vezetőjét bízta meg ezzel a feladattal. A szervezés során dr. Lénárd Tibor saját családfájának kutatása alapján előkerült a zsámbéki leszármazottak névsora.

Így aztán a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár névre szóló meghívót küldött Kölesd polgármesterének és képviselő testületének, a zsámbéki leszármazottaknak, Falkainé Jakab Évának és a Zönge Népdalkörnek (borítóképünkön), valamint Kisfalvi Erzsébetnek, a Kölesdi Díszítőművész Szakkör vezetőjének, akitől egy kölesdi fehérhímzés bemutatót is kért.

Így esett, hogy egy fehérhímzés kiállításhoz szükséges anyag gyűlt össze tizenhárom nagy abroszból, huszonegy terítőből, és egy szakkört bemutató tablóból, a Zönge Népdalkör pedig kölesdi és egy őcsényi dalcsokorral készült a bemutatkozásra.

A kölesdi csapatot nagy szeretettel fogadták Zsámbékon a múlt hétvégén, írja a közéleti.hu. A „Három ágnak hat levele…” című rendezvényre, amelyre hivatalosak voltak a Tolna megyeiek, a Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Egyesület tizenegyedik alkalommal rendezte meg.

Az ajándékok átadásakor Greifenstein József képviselő Kölesd címerét adta át Horváth Lászlónak, aki Zsámbék címerét nyújtotta viszonzásul, hozzátéve, hogy Zsámbék nem a most divatos testvérvárosi, hanem egy igazi baráti kapcsolatot szeretne fenntartani Kölesddel.

A műsor után a kötetlen programban beszélgetések kezdődtek vendéglátók és vendégek között, falatozták a házi süteményeket és szendvicseket, búcsúzóul pedig újbóli találkozást ígértek egymásnak.

Előadások, dalcsokrok

Sztankovics Judit, a Keszkenő Népdalkör Egyesület elnöke, Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár igazgatója, Horváth László polgármester köszöntője után Bereczky Zoltán református lelkész Zsámbék múltjáról, dr. Lénárd Tibor a két falu régmúltbeli kapcsolatáról, Kisfalvi Erzsébet pedig a kölesdi fehérhímzés történetéről beszélt.

Az ünnepi gálaműsort a Zönge Népdalkör kölesdi dalcsokra nyitotta, második fellépésükkor pedig őcsényi dalcsokrot adtak elő. A műsorban fellépett a Keszkenő népdalkör, Érdi Bukovinai Székely Népdalkör, táncosok és zenekar is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában