szomorú statisztika

2019.09.07. 09:30

Élen jár régiónk magas vérnyomásban

TEOL

Forrás: Shutterstock

Egyes adatok szerint évente tízmillió ember hal meg világszerte hipertónia következtében. A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb rizikótényező, legfőbb oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek és halálozásnak. Felderítését és kezelését nehezíti, hogy a betegek egy része nem is tud csendesen pusztító, végzetes egészségügyi problémájáról. Megyénkben is keresi lehetséges áldozatait a néma gyilkos, írtuk májusban, a vérnyomásmérés hónapjában, de hogy milyen intenzitással, azt az alábbi infografika szemlélteti csak igazán.

Egészen pontosan fogalmazva, a Dél-Dunántúl régió adja a három dobogóst: élen Baranya, szorosan nyomában Tolna, kicsit lemaradva Somogy megye. Az országos átlaghoz képest jelentős, bő 10,5 százalékos előnyben (vagy ha úgy tetszik, hátrányban) van régiónk, Tolna megye pedig 11 százalékkal több magas vérnyomással diagnosztizált beteget produkált a vizsgált időszakban az országos középértékhez viszonyítva.

Összességében elmondható, hogy a magas vérnyomás napjainkban népbetegségnek számít, mely sokáig nem produkál észlelhető tüneteket. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a rendszeres vérnyomásmérés. Túl gyakran fordul elő, hogy későn hívják fel a betegségre a figyelmet a jellegzetes szövődmények, mint a szívbetegségek, vesebetegség, vagy az agyvérzés.

Mi számít magas vérnyomásnak?

A legújabb protokoll szerint felnőtt korban hipertóniáról akkor beszélünk, ha a nyugalomban mért vérnyomás meghaladja a 130/80 higanymilliméter (Hgmm) értéket. Ha az otthoni mérések során többször is az említett határérték feletti eredményt kap, mindenképpen forduljon orvoshoz (már csak azért is, mert a rendelőkben használatos higanyos vérnyomásmérők pontosabbak az otthoni gépeknél)! A magas vérnyomás általában nem gyógyítható, de gyökeres életmódváltással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tartható, az életveszélyes szövődmények kialakulása megelőzhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában