Remény, Élet, Változás

2019.09.21. 11:30

Húsz év szolgálatot ünnepelt a RÉV

Huszadik születésnapját ünnepelte csütörtökön a RÉV Szekszárd a Vármegyeházán. Kálóczi Andrea, a szenvedélybetegeket segítő szolgálat vezetője azt kérte az ünneplőktől, ne csak a fülükkel, hanem a szívükkel is hallgassák az előadásokat.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Ez a munka szívet kíván – fogalmazott tevékenységükkel kapcsolatban Kálóczi Andrea, a RÉV Szekszárd intézményvezetője a szolgálat huszadik születésnapján. A vezető a szekszárdi Vármegyeházán tartott ünnepi konferencián azt tanácsolta a nagy számú hallgatóságnak, hogy ne csak a fülükkel, de a szívükkel is hallgassák az előadásokat. Arról is beszélt, hogy szeretné, ha az emberek érzékenyebbek lennének, és a szükséget szenvedőben a szenvedőt, és nem csak egy büdös, káromkodó bűnözőt látnának.

Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere azt mondta köszöntőjében, hogy megemeli a kalapját a RÉV-nél dolgozók előtt, hiszen kétség kívül nagyon nehéz hivatást választottak. Nemcsak beszélnek a problémáról, de valós kérdésekre valós választ adnak. A városvezető kifejtette, hogy akinek a családjában szenvedélybeteg van, az tudja csak igazán, mennyit jelent a tudat, hogy nincsenek egyedül. A RÉV a reményt csillantja fel. Szólt arról is, hogy a város büszke kis közösségeire, és hogy például ezt a fontos küldetést végző szolgálatot is támogathatja.

Dr. Nyúl Viktor pasztorális helynök dr. Udvardy Györgyöt képviselte az ünnepségen, és felolvasta levelét. A főrend Máté evangéliumából idézte Jézust: „Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek”. Az érsek atya szerint a RÉV-nél dolgozók, miközben segítik visszaszerezni mások emberségét, a saját emberségüket is erősítik. Udvardy György a mennyei Atya kegyelmét kérte a szolgálat munkatársaira.

Dr. Nyúl Viktor saját gondolatait szintén megosztotta a jelenlévőkkel, illetve Ferenc pápa gondolatait hangsúlyozva azt mondta: ne hagyjuk, hogy kilopják a reményt a szívünkből. Mondjunk nemet a közömbösség kultúrájára, és forduljunk testvérként másokhoz. Felidézte azt a három szót, amelyeknek rendszeres használatát a pápa fontosnak tartja. Ezek a „köszönöm”, a „kérem” és a „bocsánat” kifejezések.

A konferencián előadást tartott Molnár Ferenc, a kecskeméti RÉV Szolgálat vezetője. Mint azt Kálóczi Andrea elmondta, a RÉV-vezetők közül Molnár Ferenc az, aki segíti őket abban, hogy mindig szem előtt tartsák, mi is a küldetésük. Az előadó teológusként arra világított rá, hogy az egyház mit keres szociális területen. Avagy, hogy hova jutott az a krisztusi tézis, amely szerint „én mégis úgy vagyok köztetek, mint aki szolgál”.

Kiderült, Krisztus áldozatvállalásával jelentősen megváltozott az a szemlélet, ahogy a szegényekkel, elesettekkel szemben viseltetünk. XVI. Benedek pápa szerint „a keresztény egyház lényegéhez tartozik a szeretetszolgálat, amely nem jótékonykodás, amit másokra rá lehet bízni”.

Szó esett a diakóniáról, azaz a szeretetszolgálatról, amely a szegények gondozásáról, és hajdan valódi kenyérosztásról szólt, továbbá az 1965-ös Katakomba-paktumról, amely dokumentumban római katolikus püspökök egy csoportja fogalmazta meg egy szolgáló és szegény egyház igényét. Ennek ismeretében a jelenlegi pápa, Ferenc kijelentése, nem előzmények nélkül való. A kijelentés így hangzik: „Mennyire szeretnék egy olyan egyházat, amely szegény és a szegényekért él”. E mondat, akárcsak a hűvösnek tűnő Ratzinger szenvedélyes Az Isten szeretet című első pápai enciklikája sokakat meglepett. Holott jelentős egyházi személyek szerint bár az oltáriszentség az egyházi élet csúcsa, ehhez hasonlatos Krisztus felismerése elesett testvéreinkben.

Mozaikszó: Remény, Élet, Változás

A RÉV mozaikszó: Remény, Élet, Változás, ám mint azt Kálóczi Andrea elmondta, sok hozzájuk forduló érzi úgy, náluk valóban révbe ért. A szekszárdi RÉV parányi kis szolgálatnak indult három fővel, a vezető szerint kezdetben azt sem tudták pontosan, mit is fognak csinálni. Mára azonban létrejött egy felkészült, több tudományterületet érintő team, amely a különböző szükségletekkel érkezőknek különböző szolgáltatásokat képes nyújtani. Bár nincs több szenvedélybeteg mint húsz évvel ezelőtt, a szolgálatnál dolgozók szakmai tudásának és tapasztalatának köszönhetően a kezdeti éves pár százas esetszám több ezresre nőtt. Kálóczi Andrea elmondta, további terveik is vannak, így a foglalkoztatás és átmeneti lakhatás terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában