kuratóriumi ülés

2019.09.11. 20:00

Régóta várt felújítás is megvalósulhat a JETA támogatásával

Egymilliárd forint fejlesztési támogatásról döntött nemrégiben a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. Az eredményeket a mai kuratóriumi ülésen tették közzé.

Hanol Erzsébet

2019.09.11 Dunaföldvár,Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alap ülést tartott. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Dunaföldváron, a Várban tartott kuratóriumi ülést az érintett települések polgármestereinek jelenlétében. Itt ismertették az idei, második fordulós pályázati támogatásról szóló döntéseket. Kováts Balázs szakértő elmondta, hogy kilencvennégy pályázat érkezett az alapítványhoz, és az igényelt összeg összesen 1,3 milliárd forint volt, a keretösszeg viszont csak egymilliárd forint. A pályázatokat több egymástól független szakértő pontozta, és végül ötvenegyet részesített támogatásban a kuratórium.

Ennek köszönhetően nyolc gyermekintézmény és tizenegy közösségi létesítmény felújítására nyílik lehetőség, a Tolna Megyei Balassa János Kórházban pedig komoly eszközbeszerzést tudnak végrehajtani. Nyolc településen járda- és kerékpárút felújítás kezdődhet, továbbá a nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzését, megújuló energiák alkalmazását és közösségi konyhák felújítását támogató is. Megkezdődhet a sióagárdi és a bátyai római katolikus templom felújítása, a foktői egészségház rekonstrukciója és kiépülhet Gerjenben a térfigyelő kamerarendszer. Kölesd a Kismegyeháza régóta esedékes homlokzati renoválására kapott támogatást, Homokmégyen, Dusnokon és Dunaszentgyörgyön pedig a ravatalozók korszerűsítése valósulhat meg.

Az eredményhirdetést követően Kovács Antal elnök elmondta, hogy minden településnek legalább egy pályázata nyert, igyekeztek igazságos döntést hozni, és a legfontosabb igényeket támogatni. Kiemelte, szeretnék, ha ez által is az atomerőmű, illetve a bővítés jó hírét vinnék az érintett településeken, és ha az ott élők tájékoztatást kapnának arról, hogy jelentős összeggel segítik a fejlesztéseket.

Kétmilliárd forintról már korábban döntöttek

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2011-ben jött létre. Célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magába foglaló negyvenhét település alkotja. Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség, amelyhez térségfejlesztési támogatásra, hárommilliárd forintra. 2018-ban ismét pályázatot nyújtott be a JETA.

A fejlesztési célok a korábbiaknál szorosabban illeszkednek az új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Elsőbbséget élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztést célzó projektek. Mintegy kétmilliárd forintnyi támogatásról már az év elején döntöttek, annak részleteit április végén tették közzé.

A mostani nyertes pályázatok listája és az alapítványhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában