almanach

2019.09.17. 11:30

Több fejlesztés valósulhatott meg az elmúlt ciklusban

Kocsolán az elmúlt öt évben több fejlesztés valósult meg pályázati forrásból.

Varga Szilvia

Az orvosi rendelő teljes felújítására és eszközbeszerzésre több mint húszmillió forintot fordítottak – tájékoztatott Horváth Zoltán polgármester. Megújult a tető, a padlóburkolat, és szigeteléssel látták el az épületet. Idén újból nyertek a Magyar Falu Programban még támogatást eszközbeszerzésre, amiből elsősorban a védőnői munkát teszik hatékonyabbá, korszerűbbé. A hivatali épületet is felújították, kormányzati támogatásból nyílászárókat cseréltek, és akadálymentes bejáró készült.

A közterületeken lévő járdák és utak felújítására nagy gondot fordítanak, hiszen sok mellékutca még nincs leaszfaltozva. Az Erdősor utcában mészkőzúzalékkal oldották meg az útproblémákat, és a templom valamint a sírház felé vezető út is hasonló borítást kapott. Hosszas utánajárás során 17,6 millió forintból a Dombóvári utca önkormányzati szakasza is megújult. Az állami szakasz teljes felújítása is megkezdődött még a nyár végén. A Szakcsi csomóponttól a buszfordulóig a Magyar Közút Zrt. beruházásával szeptemberben fog a tervek szerint elkészülni. A Döbröközi utca felújítása a vízelvezetési rendszerrel együtt Potápi Árpád János országgyűlési képviselő támogatásával oldódott meg.

Kiemelten fontos a kocsolai önkormányzat számára is a családok támogatása, hiszen a statisztika szerint az elmúlt tíz éves időszakot nézve évente átlagosan 14 gyermek született. Ezért az óvoda fejlesztésére nagy gondot fordítanak. Jelentős forrást nyertek az elmúlt időszakban, amelyből egy fedett teraszt hoztak létre, valamint a konyha, tornaszoba és vizesblokk felújítására került sor. Majd 2016-ban egy újabb pályázatból elkészült a tető felújítása, napkollektort helyeztek el és a konyha is tovább szépült. Idén még pályázni fognak a polgármester elmondása szerint az óvodaépület másik részének a tetőfelújítására valamint udvari játékok beszerzésére. Ez év végére a Kocsolai Gyermeklánc Óvodába több mint ötven gyermek fog járni, ami a maximális befogadóképességet közelíti meg. Már a következő öt év feladata lesz, és a tervek között szerepel egy régi romos önkormányzati tulajdonú ház helyére egy bölcsőde megépítése. Az óvodavezető, Müller Ágnes kifejtette, hogy a nevelés kiegészítéseként a gyerekek egyéni és csoportos fejlesztésére is biztosítanak lehetőséget; gyógytestnevelés órán, gyógyúszáson, kutyaterápiás foglalkozáson vehetnek részt. Igyekeznek a szülőket is bevonni, valamint csatlakoztak egy országos esélyteremtő programhoz is, hogy hátrányos helyzetüket kompenzálni tudják.

Kiemelten kezelik a problémákat

Kocsola az első öt legnépesebb települése közé tartozik a dombóvári kistérségnek, azonban lakossága összetételében különbözik a többitől. Pontosan ezen okokból a szociálisan rászorulók számában is eltér sok településtől. A megélhetés miatt sokan költöztek el az elmúlt időszakban a faluból, többen el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon és vállalják a napi utazást a megélhetés szempontjából Tab, Tamási és Székesfehérvár vonzáskörzetében. Jelenleg negyvenöten dolgoznak a közmunkaprogramban. Az önkormányzat szociális juttatásokban a maximális kapacitását használja ki: iskolakezdéskor és karácsony előtt rendszeresen osztanak csomagokat és készpénzt, valamint a kormány által irányított szociális tűzifa támogatásra is minden évben pályáznak. Az elmúlt években rendszeresen közel kétszáz család kapott ebből a juttatásból is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában