hőlégballonozás

2019.09.27. 14:00

Volt a levegőben kétezer köbméteres sörösüvege is

Hőlégballonos találkozó lesz a hét végén Őcsényben, s megnyílik az ország első hőlégballonos állandó kiállítása. A gyűjtemény gondozására alapítványt hoztak létre, melynek szekszárdi alapító tagja, Sós Mihály ballongyártóként is ismert.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A magyarországi hőlégballonozás úttörői még köztünk élnek. Nem régi ez a sportág, az első magyar ballonpilótákat 1977-ben képezték ki egy lengyelországi bázison. Azelőtt csak kikötött ballonokkal kísérleteztek itthon. A hőskor két legnagyobb neve: Gulyás Géza és Balikó Pál. A két legjelentősebb központ annak idején Budaörs és Kaposvár volt, de hamarosan Őcsény is bekapcsolódott, s nemzetközi versenyei révén, külföldön is ismertté vált.

Az idei hőlégballonos találkozót szeptember 28. és október 5. között tartják. S lesz közben egy olyan esemény is az őcsényi repülőtér irányító tornyában, ami külön figyelmet érdemel: megnyitják az ország első, állandónak tekinthető hőlégballonos kiállítását. Azért „állandónak tekinthető”, mert a gyűjteményt gondozó Pannónia ’76 Alapítvány tíz évre vette bérbe a helyiségeket. A lépcsőházban fényképeken követhetik nyomon a látogatók a sportág fejlődését a kezdetektől napjainkig. Az alsó és a felső szinten pedig a hőlégballonozás eszközeit – gondola (kosár), égő, kupola (ballon), ruházat – és a repüléshez szükséges korabeli okmányokat, igazolványokat, továbbá jó néhány jelvényt, kitüntetést, díjat állítottak ki.

Az anyag nagy része Stieber Józseftől, az alapítvány budapesti elnökétől, Cseraljai Istvántól, aki az első magyar bajnok volt, Nagy Ottó gyűjtő hagyatékából és Sós Mihálytól, az alapítvány szekszárdi alapító tagjától származik. Utóbbi elsősorban gyártóként ismert a ballonos berkekben, de repült is – itthon és külföldön, Őcsénytől Kazahsztánig – több mint háromszáz alkalommal.

Készített körülbelül harminc ballont, köztük jó néhány különlegességet, például az első és eddig egyetlen – zeppelinalakú – magyar hőléghajót. Reklámballonokat is rendeltek tőle. Volt a levegőben kétezer köbméteres sörösüvege is.

Ez a szép és ma már biztonságos sport egyre népszerűbb. Magyarországon mintegy 25-30 hőlégballonos klub működik. De szeptember végén a legtöbben Őcsényre figyelnek.

Működtetéséhez a légügyi hatóság engedélye szükséges

A hőlégballon olyan légi jármű, melynek működtetéséhez a légügyi hatóság engedélye szükséges. Természetesen a pilótáknak és az oktatóknak is vizsgázniuk kell. A ballonnak legalább hatszáz köbméteresnek kell lenni, mert annál kisebb nem bírja el az embert. Felső határ tulajdonképpen nincs; készülnek tízezer köbméter felettiek is. A kosarat általában tengeri nádból fonják. Az első magyar ballonnal, a Pannóniával 1976-tól kísérleti, majd 1977-től éles repüléseket végeztek. Ennek emlékére szobrot állítottak az őcsényi repülőtéren, amit 2018-ban avattak.

Borítóképünkön: Sós Mihály az egyik kiállított gondolánál a reptéri épületben, amelyet tíz évre vettek bérbe a kiállítás céljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában