Október 23.

2019.10.22. 11:30

A forradalom hőseire emlékeznek a megyében

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanharmadik évfordulójára emlékeznek szerdán országszerte. Összeállításunkban a megye városainak ünnepi programját mutatjuk.

TN

Fotó: Makovics Kornél

Bátaszék Petőfi Sándor Művelődési Ház: a II. Géza Gimnázium diákjainak műsora, 10 óra. Koszorúzás a Mansfeld kopjafánál, 10.30. Ünnepi beszédet mond Péter Gábor a Városházánál, 10.45. Koszorúzás a Városháza falán elhelyezett emléktáblánál, 10.55.

Bonyhád Ünnepi szentmise a római katolikus templomban, 17 óra. Ünnepi megemlékezés a művelődési központban, 18 óra. Beszédet mond Filóné Ferencz Ibolya polgármester, majd átadják a Boros Dezső-díjat. „...Egy álomért” címmel a Perczel Mór Szakképző Iskola tanulói adnak műsort. Ezt követően fáklyás felvonulás és koszorúzás az ’56-os emlékhelyeknél: emléktábla az Iparos udvarban, emléktábla a régi községházánál és emlékmű az Országzászlónál. Végül gyertyagyújtás az ’56-os bonyhádi hősök sírjánál a katolikus temetőben. Az ünnepségen közreműködik a Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium. Kísérő rendezvény: ’56 hősei – minikiállítás látható a művelődési központ előterében október 21. és november 4. között.

Dombóvár ’56-os emlékmű: megemlékezés, 17.30. Ünnepi beszédet mond Éri Tamás, közreműködik Oberfrank Pál színművész és a HEMI Band.

Dunaföldvár Művelődési Központ: megemlékezés, 10 óra. Ünnepi beszédet mond Horváth Zsolt polgármester, műsort adnak a Magyar László Gimnázium diákjai. Utána koszorúzás a Városházánál.

Gyönk Október 22., Tolnai Lajos Gimnázium: megemlékezés az ’56-os forradalomról, 10 óra.

Nagymányok Művelődési Központ: ünnepi műsort adnak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai, 16 óra. Utána koszorúzás emlékműnél.

Paks Városháza előtti tér: ünnepi beszédet mond Szabó Péter polgármester 15 órakor. Utána koszorúzás következik az 1956-os emlékműnél, közreműködnek a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás és Petőfi Sándor Iskola diákjai, valamint a Pro Artis Wind Band Fúvószenekar. Csengey Dénes Kulturális Központ: ünnepi köszöntőt mond Szabó Péter polgármester, 17 óra. Utána a Pro Urbe emlékérmek átadása, illetve a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztója. Ünnepi műsor „Emeld föl fejedet büszke nép!” címmel, közreműködik a Medinai Tamburazenekar és Orbán György előadóművész.

Simontornya Fried Művelődési Ház: ünnepi műsort adnak a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium tanulói, 17 óra. Utána fáklyás felvonulás az 1956-os forradalom hősei és mártírjai emlékére állított kopjafához a Pillich sétányon. Emlékező beszédet mond Pál Attila, végül koszorúzás.

Szekszárd Babits Mihály Kulturális Központ, rendezvényterem: ünnepi hangverseny a Szekszárdi Kamarazenekar közreműködésével, 10.30. Megemlékezés a Szent István téri emlékműnél 11.30-tól. Emlékező beszédet mond dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, irodalmi megemlékező műsort adnak a Garay János Gimnázium diákjai, egyházi áldást mond dr. Kaszó Gyula református lelkész. Közreműködik az Alisca Brass Band és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete. Esőhelyszín a Babits Mihály Kulturális Központ.

Tamási Koszorúzás az új ’56-os emlékműnél, a gimnáziummal szemben, 16.30. Ünnepi megemlékezés a Művelődési Központban, 17 óra. Emlékbeszédet mond Porga Ferenc polgármester, ezt követi a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium diákjainak műsora, majd a városi kitüntetések átadása.

Tolna Kulturális Központ: megemlékezés, 16 óra. Ünnepi beszéd, majd a Tolna Szent István Katolikus Gimnázium színjátszó körének műsora, végül koszorúzás a Hősök terén az ’56-os emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában