stílus

2019.10.31. 11:30

A Tolna megyében élő hölgyek  a ruhatáruk felét nem viselik

Tolna megye tele van csinos és kifinomult hölggyekkel és igazán férfias férfiakkal. Azonban még sokan nem tudják, hogyan lehet tudatosan öltözködni – mondta Kovács Yurkov Orsolya nemzetközi stílusszakértő, akinek a tolnai MAG-Házban nemrégiben tartott előadására sokan voltak kíváncsiak. 

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Egy gardrób nem attól jó vagy rossz, hogy abban hihetetlenül sok vagy kevés ruha van, hanem attól, hogy vannak benne jól variálható darabok – kezdte Kovács Yurkov Orsolya, aki naponta segíti internetes oldalain a hölgyeket, hogy minél divatosabbak legyenek.

– Sokan nem tudják, hogyan lehet tudatosan öltözködni. Sokszor csak az ösztöneikre hagyatkoznak, aminek mindig az a vége, hogy a ruhatáruk felét nem viselik. A tudatos öltözködés alapja az önismeret: tudni, hogy mik azok a színek, amikkel igazán ki tudja valaki az egyéniségét emelni. Hölgyek esetében melyik az a hajszín, amely a legmegfelelőbb, és mi az a szabásvonal és stílus, amely igazán előnyös.

Magánéleti válsága után alapította cégét

A népszerű divattanácsadó elmondta magáról, hogy az üzleti életben eltöltött tizenöt év után, egy súlyos kiégést és egy még súlyosabb magánéleti válságot követően döntötte el, hogy mindent megváltoztat az életében.

Az elhatározást tett követte, Orsolya szakított az addigi hivatásával, otthagyta az informatika és a dokumentumkezelés piacát, és meg­alapította stílustanácsadó cégét, amely Magyarországon, Európa több országában és az USA-beli San Franciscóban segíti női és férfi ügyfeleit a stílusos megjelenésen keresztül sikeresebb, teljesebb és magabiztosabb életet élni.

Kovács Yurkov Orsolya fontosnak tartotta kiemelni, hogy mivel évek óta dolgozik külföldön is, tisztán látja, hogy a megjelenés nem nemzetfüggő: kulturális különbségek természetesen vannak, de a szalonjuk filozófiája az, hogy nem testet öltöztetnek, hanem lelket és személyiséget, így mindig az emberből indulnak ki, amikor segítenek neki megtalálni az ön­azonos stílust.

– A nő külföldön is nő, a férfi külföldön is férfi, ugyanazokkal a célokkal és kihívásokkal néz szembe, mint idehaza: az önbizalom hiánya, a testkép eltorzulása, a folyamatos megfelelési vágy, az állandó stressz – sorolta.

– Ezekből szabadítjuk fel ügyfeleinket azzal, hogy megtanítjuk őket saját magukra, a saját színeikre, saját testalkatukra, és arra, hogyan mutassák meg magukat a megjelenésük segítségével, tudatosan. És ilyen módon nincs különbség, a stílusos megjelenés egyetemleges nyelv.

A hangulatingadozás és az öltözködés

Egy általános példából kiindulva tettük fel a kérdést: azoknak a hölgyeknek, akik mondjuk a reggeli öltözködésnél kizárólag aznapi hangulatukra hagyatkoznak, mit tanácsol?

Kovács Yurkov Orsolya azt válaszolta, hogy mivel a megjelenéssel mindig az adott hangulat tükröződik, ezért egy előző este kiválasztott szett nem biztos, hogy a reggeli kedvet fogja tükrözni. Ezáltal pedig a hölgy, aki ragaszkodik az előkészített ruházathoz, lehet, hogy végigfeszengi benne a napot. Nem kell tehát mindig tudatosnak lenni, a hangulatra is lehet hagyatkozni.

– Meg kell magunknak engedni, hogy megmutassuk a hangulatunkat a stílusunkkal, így hagyhatjuk akár reggelre is az adott napi szett kiválasztását. Viszont nagy stresszt jelenthet, ha a ruhatárunk nem tudatosan van felépítve, és sok olyan darab van benne, amit nem is viselünk. Érdemes ebbe is energiát fektetni, hogy olyan színek, fazonok, méretek, olyan stílusú ruházati termékek legyenek a szekrényben, amelyek segítenek abban, hogy reggelente ne sokat kelljen gondolkodni, miben is érezzük jól aznap magunkat – részletezte a nemzetközi stílusszakértő. Hozzátette, hogy az alapruhatár mindig az adott élethelyzetünktől függ. Üzleti életben dolgozunk? Vállalkozók vagyunk? Főállású édesanyák? Olyan helyen dolgozunk, hogy meg van kötve a kezünk az öltözködésben? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok mind meghatározzák a napi ruhatárunk alapdarabjait.

Vidéken is beszerezhetőek a megfelelő darabok

Mivel vidéken a használtruha-boltok, a kínai ruha­áruk a jellemzőek, amellett hogy drágább, divatosabb holmikat is kapni, adódik kérdés, hogy a vidéki nők fel tudnak-e zárkózni stílusban a fővárosi nőkhöz?

– Az online világ ma már széles lehetőséget kínál a válogatásra, a használtruha-boltokra pedig csak bátorítani tudom a hölgyeket-urakat, hiszen fantasztikus kincseket lehet ott is találni, ráadásul a környezettudatosság szempontjainak is megfelelnek ezek az üzletek – válaszolta Kovács Yurkov Orsolya.

A szakértő a Zafír Alapítvány meghívására érkezett Tolnára. A Nőcik Klub rendezvénysorozat második epizódjaként tartotta meg előadást A stílus ereje címmel. Az alapítvány részéről hangsúlyozták, az esemény azért volt fontos számukra, mert szerették volna megmutatni a helyi nőknek, hogy a személyiségüknek és alkati adottságaiknak megfelelő stílus kialakítása nem kizárólag anyagi kérdés, hanem egyfajta szemléletmód.

Ügylet a hálón

Tolna megyében is népszerűek a közösségi oldalakon található, eladásra kínált ruhák, cipők, amelyeket bárki feltölthet adott helyre, de meghirdetheti saját oldalán is. A jól ismert termékek eladói között nagy népszerűségnek örvendenek azok, akik külföldi, márkás holmikat árusítanak. A termékeket postai úton és személyesen is át lehet venni. A vásárlók nem hagyják, hogy becsapják őket, azonnal beszámolnak jó és rossz tapasztalataikról is, és figyelmeztetik egymást, kitől, kiktől érdemes vásárolni. Azonban még így is előfordulhat, hogy nem érkezik meg egy-egy előre kifizetett holmi, és eltűnik a hirdető is, így nem árt tájékozódni.

A webshopos vásárlások esetén a fogyasztóvédelem többször felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztó kiszolgáltatottabb helyzetben van. Csak csekély információ áll rendelkezésére a termékről, nem tudja, hogy az arról állított tulajdonságok ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak, másrészt kérdéses, hogy a terméket eladó kereskedő valóban létezik-e, illetve jogosult-e a gazdasági tevékenység folytatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában