országos fürdőkampány

2019.10.27. 13:00

Egy fürdőző száz baktériumot jelent

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A Dombóvári Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya is bekapcsolódott az országos fürdőkampányba, amelynek célja az óvodás, iskolás korú gyermekeknél a fürdőzői szemlélet formálása, a helyes fürdőzői szokások ismertetése.

– A közegészségügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint az üzemeltetők szakszerűen és körültekintően látják el a feladatukat. A vízminőség romlásához azonban a nem megfelelő fürdőzés jelentős mértékben hozzájárul. A fürdőkultúra megismertetése a gyerekekkel egyre inkább aktuális, hiszen a városok többségében már működik uszoda, tanuszoda, vagy strandfürdő – tájékoztatta lapunkat dr. Albert Nóra járási tisztifőorvos.

A gyerekeknek elmagyarázzák, hogy minden fürdőző átlagosan fél gramm szerves anyaggal terheli a fürdővizet, ami annyi, mintha mindegyikük egy kis kanál földet vinne a medencébe. A szerves anyagok közé tartozik a bőr hámsejt, a nyálka, a széklet, a vizelet, a náthás orrból kifolyó váladék. Egy átlagos fürdőző száz baktériummal szennyezi a vizet, amikor a medencébe megy.

Dr. Albert Nóra elmondta, hogy a tavalyi évi hatósági fürdővíz-vizsgálati adatok szerint a strandok, uszodák medencevizeinek nyolc százaléka, az idei évi nyári szezon vizsgálatai szerint pedig tizenhárom százaléka nem felel meg a vízminőségi előírásoknak a bakteriológiai vízminőség jellemzők alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában