klímasztrájk

2019.10.06. 15:00

Globális mozgalomhoz csatlakoztak a fiatalok

A Fridays For Future egy főleg fiatalokból álló, globális mozgalom, amelyhez kapcsolódtak Tolna megyeiek is, akik május óta az összes Globális Klímasztrájkba becsatlakoztak. Szabó Márton a térségi sztrájkok szervezője osztotta meg gondolatait.

Fekete Dávid

20190927 Szekszárd , Diákok tüntetést szerveztek a klíma megóvása érdekében. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

− Kik vagytok, miért küzdötök, mióta létezik a mozgalom?

− Azért küzdünk, mert elviselhető életkörülményeket szeretnénk a jövőben, ez egy összeomlott éghajlati rendszerrel, összeomlott ökoszisztémákkal nem lehetséges. A klímaválság hatásai már most sok helyütt ellehetetlenítik az emberek életét, mert soha nem látott mértékű viharokkal, árvizekkel, szárazságokkal kell szembenézniük. Vagy éppen új betegségekkel. Ez csak pár dolog a sok közül. Emellett a földi élővilág jelenleg hatalmas pusztítást szenved el. Éppen zajlika a Föld történetének hatodik kihalási hulláma, a legutóbbi az volt, amikor – többek közt – a dinoszauruszok haltak ki, csakhogy a mostanit az emberi tevékenység idézte elő. Logikusan következik mindezekből, hogy változtatnunk kell az életvitelünkön, a rendszereinken, mert ez így nem megy tovább, a saját sírgödrünket ássuk. Összességében szerintem mondhatom azt, hogy magáért az életért küzdünk. Azt akarjuk, hogy a világ döntéshozói kezdjenek el végre érdemben cselekedni. Egy új rendszert szeretnénk, ahol nem a gazdasági növekedésre való törekvés határoz meg mindent, hanem az emberek és az élővilág jóléte az elsődleges szempont. Ugyanakkor a döntéshozókra való nyomásgyakorlás mellett, az is cél, hogy az emberek szeme felnyíljon, lássák meg ezeket a problémákat és kezdjenek el cselekedni. Ugyanis egyéni cselekvés nélkül szintén nem megy a változtatás.

− Hányan vesznek részt a sztrájkokon körülbelül?

− Érdekes módon az első volt a csúcs, nagyjából 70 résztvevővel, a nyár során többnyire 25-35 között mozgott a létszám, a szeptemberi eseményre meg körülbelül 50-en jöttek. Ennél jóval több résztvevőt szeretnénk elérni a jövőben, de a többi vidéki magyar városhoz viszonyítva megfelelő ez a szám. Mindenesetre a lényeg szerintem az, hogy a szeptemberi eseményekhez világszerte 7 millió ember csatlakozott. Ez igen beszédes.

− Hogy léphetnek veletek kapcsolatba az emberek a sztrájkokon kívül?

− Ha van rá lehetőségünk, kiülünk egy-egy fesztiválra standolni, ezt országszerte így csinálja az FFF. Ilyenkor az a cél, hogy informáljuk az érdeklődőket a jelenlegi válságos helyzetről, valamint, hogy terjesszük a mozgalom hírét, hátha becsatlakoznak néhányan a következő alkalommal, vagy csak elindítunk bennük pár gondolatot és elkezdenek környezettudatosabban élni, ez csodás lenne. Szóval ott voltunk a Szüreti Napokon, meg nyáron a Gyüttment Fesztiválon is.

− Mit gondoltok, eredményesek ezek a megmozdulások? Mit szeretnétek elérni végső soron?

− Úgy vélem, igen, eredményesek. Végső célt nehéz megfogalmazni, mivel ez egy végtelenül kiterjedt problémakör. Mindenesetre 1,5 Celsius fok alatt akarjuk tartani a felmelegedést és rendszer szintű változtatásokat szeretnénk. A mostani rendszer nem fenntartható. Most éljük azokat az időket, amikor még tudunk változtatni. A felmelegedés ugyanis magában rejt olyan fordulópontokat, öngerjesztő folyamatokat, amelyek ha beindulnak, nincs visszaút, kontrollálhatatlan és instabil lesz az éghajlati rendszer. Egy ilyen fordulópont eljövetelét ne száz év múlva képzeljük el, hanem körülbelül tíz év múlva, de abban az esetben, ha nem történnek meg a szükséges cselekvések.

− Mire számíthatunk tőletek a jövőben?

− A Globális Klímasztrájkokra mindenképpen be fogunk csatlakozni. Igyekszünk minél nagyobb volumenű eseményeket szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában