gázrobbanás

2019.10.14. 18:10

Ismertették, mi lehet az épületek sorsa

Hanol Erzsébet

20191010_Szekszárd_Balázs Gábor katasztrófa védelmi igazgat, Ács rezsó Szekszárd város polgármester tartott sajtótájékoztatót a szerdai gázrobbanás helyszinén. _Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A gázrobbanással érintett épületek sorsáról egyeztettek ma statikusok, építőipari szakemberek, az önkormányzat és a bevont hatóságok munkatársai Szekszárdon. Ennek eredményeiről Korcsmár István, az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Péri és társa Mérnöki Iroda által készített terveket ismertették. Ez alapján a főfalakat oldalról három szinten alá kell dúcolni. Alulról felfelé haladva, szintenként bevédik a födémeket, egészen addig, ahol a robbanás történt. Ezt követően fentről lefelé haladva visszabontják a paneleket. Eztán kezdődhet a visszaépítés. A bontást és a helyreállítást az Alisca Bau vállalta.

Korcsmár István elmondta, hogy nagyon lassú és veszélyes munka vár a szakembereikre, ezért csak nagyon óvatosan és megfontoltan haladhatnak, nehézgépet nem lehet a munkálatokhoz használni. A szakember hozzátette: arra is felkészültek, hogy váratlan helyzetekkel is szembesülniük kell a munkavégzés során. Ám még mielőtt hozzákezdenének, az is kell, hogy a lakók kipakolják a bútoraikat, a berendezési tárgyaikat a szobákból. A részletekről tegnap este lakógyűlésen beszéltek a károsultakkal.

Szekszárdon a Herman Ottó utcában múlt héten szerdán történt gázrobbanás az egyik többszintes társasházban. Öten sérültek, közülük ketten súlyosan. Az eset miatt huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná, és nyolcvan ember nem térhetett haza az otthonába. Ács Rezső polgármester kezdetektől az épületek megmentésében bízik.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában