Pszichológiai Kultúra

2019.10.15. 13:00

Testre és lélekre is jótékonyan hat a tánc

Foray Nándor

Forrás: Shutterstock

A táncterápiáról tartott előadást dr. Vendég Magdolna főorvos a XXIX. Pszichológiai Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében, melyet a Mentálhigiénés Műhely és a Tolna Megyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya szervezett a Babits Mihály Kulturális Központban.

Átélni a tánc varázsát nem ugyanaz, mint beszélni róla – szögezte le dr. Vendég Magdolna. A tánc a testre és a lélekre egyaránt hat: gyógyíthatja lelki nyavalyáinkat, fejleszti a koncentrációt, javítja az emlékezőképességet, a hangulatot. Fájdalomcsillapító, így ajánlott idősebbeknek is; ügyesebb mozgást tesz lehetővé, ezzel csökkentve az elesés kockázatát.

Hagyományőrző funkciója van, mély érzelmek kifejezője, önbizalomra, alázatra, kitartásra, illemre tanít, ám humora is lehet. Egy kutatás szerint a tánciskolába járó betegek jobban gyógyultak, mint a kocsmába járók. Más művészeti ágakat is megihlet a tánc.

Vendég Magdolna kivetített filmrészletekkel is alátámasztotta mondanivalóját, ajánlotta például a Táncterápia című filmet.

Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke is megosztotta gondolatait. Felidézett egy táncterápiás összejövetelt, amely során eleinte mindenki húzódozott, aztán viszont kipirult és fellelkesült. A mozgások közül a tánc segít legjobban a képességek megőrzésében, különös tekintettel a szellemi képességekre – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában