kilátó

2019.10.10. 20:00

Új horizontokat tár a közönség elé az építmény

Mindig magasabbra! Akár ez is lehetne Bátaapáti jelmondata. Főleg csütörtök délelőtt óta, amikor is a minden jóval rendelkező település újabb ékességgel gyarapodott. Legmagasabb pontján immár kilátó őrködik.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az egyhangúan szemerkélő eső sem vette el az avatásra érkező csapat kedvét, ráadásul megmászni sem kellett a csúszós kaptatót, miután autók vitték fel a közönséget a közeli domb tetejére, a kilátó tövébe. Betonozott alapon fából ácsolt, tartós, erőt sugárzó építmény emelkedik közel tizenhárom méter magasságba. Ha vasból lenne, afféle mini Eiffel-toronyra hajazna: nem véletlen, hogy az önkormányzat az elsődleges rendeltetésen túl – a vidék megtekintése – idővel egyéb szerepet is szán a műtárgynak, illetve közvetlen környezetének.

Az átadó ünnepségen Darabos Józsefné polgármester, egyúttal a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd köszönetet mondott a kivitelezésben közreműködő partnereknek.

– Sok munkával, tervezgetéssel, előkészületekkel járt, míg a TETT-től kapott támogatásból elkészült az Apponyi Kilátó, de úgy gondolom, megérte a fáradozást, mert a látvány önmagáért beszél – mondta Darabos Józsefné. Potápi Árpád János államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Bátaapáti az elmúlt időszakban gyors fejlődést és szépülést mutathatott fel, ennek a folyamatnak újabb állomása a kilátó, melyre minden helybeli joggal lehet büszke.

Kedvelt kirándulóhely lehet

Puskás Lajos diakónus szentelte meg a tornyot, amit Darabos Józsefné, Honti Gabriella, az RHK Kft. osztályvezetője, Potápi Árpád János, Kőműves József, a kivitelező KÉSZ Kft. képviselője és Zolomi Miklós alvállalkozó a nemzetiszín szalag átvágásával adott át rendeltetésének. Sokan vállalták a lépcsőzést, hogy a legfelső szintre érve szemügyre vegyék a völgyben megbúvó, de innen, a magasból feltárulkozó települést.

Darabos Józsefné megosztotta velünk terveit is. A torony mellé idővel biztonságos tűzrakó hely, környezetbe illeszkedő hulladék tároló, mobil toilette és néhány pihenőpad is kerülne. Így a dombtető az idelátogató turisták és mindenekelőtt a helybeliek közkedvelt kirándulóhelyévé válhat.

Borítóképünkön: Kőműves József, Zolomi Miklós, Honti Gabriella, Potápi Árpád János és Darabos Józsefné vágta át a nemzetiszín szalagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában