együttműködési megállapodás

2019.11.25. 20:00

A jó kapcsolat folytatódik

Változatlanul folytatódik Tolna megyében a rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzat együttműködése.

Ihárosi Ibolya

20191125_Szekszárd_A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Tolna megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzet között megújított együtműködési megállapodás ünnepélyes aláírása. _Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Új együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Szabó Csaba, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Orsós István, az új Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (TMCNÖ) elnöke. A jelenlévőket Orsós Zoltán, a megyei Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoport összekötője köszöntötte. Mint elmondta, körülbelül két hete megalakult a kisebbségi önkormányzat, s mivel személyi változások is történtek, újat kötnek. A megállapodást, amely annak idején országos hírnévre tett szert mindkét aláíró fél köreiben, legutóbb 2014-ben írták alá és 2009-től lényegében változatlan szándékkal és kis változtatásokkal, azonos tartalommal van érvényben.

Szabó Csaba főkapitány kiemelte, hogy az eddigi utat szeretné járni, amelyet már az elődei jártak, az írásos és a nem írásos jó kapcsolatok jegyében. Hasonlóképpen nyilatkozott Orsós István, a kisebbségi önkormányzat új elnöke, hozzátéve, hogy partneri megállapodásuk csak a rendőrséggel van, de a kört szeretnék bővíteni.

A megállapodás célja, a megye közrendjének és közbiztonságának erősítése, a köznyugalom fenntartása, az etnikai konfliktusok megelőzése, az ehhez vezető okok és körülmények feltárása, megnyugtató közös kezelése és az előítéletek mérséklése. A rendőrség egyebek mellett vállalja, hogy megküldik a másik félnek a célokat elősegítő tájékoztatókat. Pályázatokkal segítik elő a roma származású középiskolás fiatalok rendőrré válását. A TMCNŐ vállalja, hogy a törvényes keretek betartásával segíti a rendőrség bűnüldöző és bűnmegelőzési munkáját. Rendezvényein erősíti a nemzeti hovatartozástól független értékek, így a rend és a közbiztonság fontosságát. Minkét fél összekötőt rendel ki a közös munka szervezésére.

Lehetséges a partnerség bővítése

A ma megkötött megállapodás az aláírást követő napon lép hatályba, az előző pedig hatályát veszíti. A megállapodás lehetővé teszi, hogy ahhoz az elfogadott Csatlakozási szándéknyilatkozat című nyomtatvány kitöltésével további önkormányzatok csatlakozzanak. Ennek azonban az a feltétele, hogy az új partner belépéséhez a felek egybehangzóan hozzájáruljanak. Feltétel természetesen az is, hogy az új partner a megállapodás egészét önmagára nézve kötelezőnek ismerje el.

Borítókép: Szabó Csaba, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Orsós István, a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában