kiadvány

2019.11.20. 17:30

Dr. Savanyúné Turbók Mária tornaterem nélküli iskolákban kezdett

Dr. Savanyúné Turbók Mária nyugdíjas testnevelő-edző „Atlétika emlékkönyv Tamási” címet viselő kötetében a sportág hat évtizedének történetét foglalja össze. A könyvben Massányi Marót testnevelő-edző 1960-tól 1994-ig összegyűjtött dokumentumait egészítette ki az utána következő huszonöt év történéseivel.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Az atlétika már ötven-hatvan évvel ezelőtt alapsportágnak számított Tamásiban a négy labdajáték, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás és a röplabda mellett. A város diákjai a kulturális seregszemlék mellett szinte csak a sportban tűnhettek ki, azáltal utazhattak, és élhettek jó közösségi életet.

– Fél évszázaddal ezelőtt az atlétika mellett a testnevelés oktatás is kizárólag szabadtéren zajlott. Annak idején, amikor a szakályi általános iskolában kezdtem tanítani, természetesnek számított, hogy az intézményben nincs tornaterem. Az akkori helyzetet jellemzi, hogy csak tizennyolc év után, nem sokkal mielőtt eljöttem, alakítottak ki egy kis tornaszobát az iskolában – mondta dr. Savanyúné Turbók Mária.

Sokáig mostoha körülmények jellemezték az atlétika sportág alapját, az iskolai testnevelés órákat is: összeszámolva közel harminc éven át tornaterem nélküli iskolákban tanított, általában salakos pályákon, az időjárást figyelembe véve, kevés sporteszköz segítségével. Az atlétika a fiatalság körében népszerűnek számított. Megyénkben 1974-ben tizenhárom, 1976-ban huszonegy szakosztályt tartottak nyilván. Akkoriban Tamásiban is rendszeresen felmenő rendszerű járási versenyeket rendeztek, amelyeken sokan vettek részt. Komolyabb felkészülés kellett a megyei, területi és országos versenyeken.

Az iskolákban az úttörő olimpia és a középiskolások bajnoksága helyi és felmenő rendszerben történt, ez azóta sem változott, ma hasonló rendszerrel bonyolítják le a diákolimpiát.

– Az atlétikában a helyesen kialakított sportolói értékrendben visszatetsző volt a konfliktus a sportolók között. Meg kellett becsülni a sporttársakat, tisztelni az ellenfeleket. Az edzők egymás közötti viszonyában pedig az irigységnek nem volt helye. Napjainkban az élsportolók jobb feltételek között edzhetnek, igénybe vehetik pszichológus, táplálkozási tanácsadó, masszőr, gyógytornász, orvos segítségét, és az eredményeik nagyon is fontosak a szakmailag jól felkészült és lelkiismeretes edzőknek.

Dr. Savanyúné Turbók Mária jelenleg nyugdíjas, de a mai napig edző, kevés gyermekkel, kis kezdőkkel foglalkozik. Továbbra is dolgozik dokumentációs gyűjtőként a tavalyi és idei év és a gyermekverseny eredményeit gyűjti össze. Meglátása szerint Tamásiban az elmúlt ötven év hagyományainak köszönhetően van jövője az atlétika sportágnak.

Ma már sokkal jobbak a körülmények

A tárgyi feltételek nagyban meghatározzák a sportolók eredményét, mondta dr. Savanyúné Turbók Klára. Tolna megyében a salakos pályákat az utóbbi évtizedben már felváltották a műanyag borítású pályák, és a sportfelszerelések korszerűbbek lettek. A fedett pályás atlétika versenyekhez szükséges tornatermeknek, konditermeknek és sportcsarnokoknak köszönhetően bővült a versenyzési lehetőség, és egyben hosszabbá vált a versenyidőszak. A kínálat minden sportág versenyzőit szelektálja. Nagyobb a választási lehetőség, a mai gyerekek több mindent kipróbálnak. Tamásiban is több a sport­egyesületek száma, új sportágak indultak. Az atlétika edző szerint az egészséges életmódhoz korosztálytól és nemtől függetlenül mindenkinek sportolnia kellene, egészségi állapotától függően. Az iskolás korosztálynak hetente egyszer-kétszer, a felnőtteknek hetente legalább egyszer. A településeken meglévő sportpályákat, konditermeket, aktív parkokat és egyéb sporteszközök lehetőségét érdemes kihasználni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában