népfőiskola

2019.11.19. 12:30

Görgeiről szólt a kölesdi előadás

TN

Fotó: kozeleti.hu

Görgey Zsuzsanna Görgei Artúr életéről, történelmi megítéléséről beszélt a kölesdi népfőiskolán, írja a közéleti.hu. Görgei Artúr sokakban még mindig a forradalom árulójaként él, nem gondolva arra, hogy a fegyverletétel egy vesztett helyzetben történt, amikor a csatamezőn harcoló 28 700 katona élete volt a tét, így ez a lépés életmentő tett volt. Azt is tudni kell, hogy a döntést a haditanács hozta, ezen Görgei nem vett részt. A döntést elfogadta, azt magára nézve kötelezőnek tartotta. Az előadáson a résztvevők láthatták a Görgeik ősi múltba nyúló családját. Szó esett a Magyar Nemzeti Múzeum „Az ismeretlen Görgei” című kiállításáról, amely idén év elején nyílt, és amelyen a tábornok örökségével június végéig ismerkedhetett a közönség.

A kölesdiek hallottak arról is, hogy az 1940-es években négy Görgey több száz zsidó életét mentette meg, és most napjainkban Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Közhasznú Egyesület elnöke előadásokkal, rendezvények, mozgalmak szervezésével elszántan harcol a megszületendő gyermekek jogaiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában