prima díj

2019.11.12. 17:30

Saját területükön mindannyian kitűnő teljesítményt nyújtottak

Tizenöt év alatt megyénk több mint ötven kitűnő teljesítményt nyújtó emberét ismerték el a Prima Díjjal. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Tolna Megyei Szervezetének múlt pénteki gálaestjén ismét bővült a sor, most az elismerés legújabb birtokosait és a közönségdíjast mutatjuk be.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A területükön kiválót alkotó személyeket ismertek el a Tolna Megyei Prima Díjjal. Magyar tudomány kategóriában dr. Lascsik László, a Tolna Megyei Balassa János Kórház volt, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet jelenlegi kardiológus főorvosa vehette át az elismerést. Magyar oktatás kategóriában Kováts Balázs gépészmérnök, atomerőmű szakmérnök, a paksi Energetikai Szakközépiskola alapító igazgatójának munkáját ismerték el, míg lapunk nyáron elhunyt fotóriportere, Gottvald Károly posztumusz kapta meg a Prima Díjat magyar sajtó kategóriában. Az elismerést özvegye, Gottvald Károlyné vette át. A közönségdíjat Zsikó Zoltán és zenekara kapta.

Dr. Lascsik László – magyar tudomány

Dr. Lascsik László Fotó: MD

Dr. Lascsik László Vas megyéből származik. A róla szóló kisfilmben elmondta, hogy nagyon szerette a biológiát, eleinte mégis fizikusnak készült. Az egyik tanára biztatta, hogy jó orvos lesz belőle, így a középiskola második osztályától kezdve célzatosan a gyógyító pályára készült. Az Orvostudományi Egyetemet Pécsen végezte el 1969 és 1975 között. Ez idő alatt – és a későbbiekben a munka során is – kiváló tanároktól tanulhatott. Feleségével, aki nyugdíjba vonulásáig középiskolában tanított, Szekszárdon kaptak állást. Lányuk, Lívia bíró lett, fiuk, László pedig közgazdász-jogász, Budapesten magánbankár.

Arról is beszélt, hogy 1980-ban Olaszországban látott először szép ultrahangképet, és hazatérve mélyedt el ebben a vizsgálati módszerben, mivel ezzel úgy lehet bele látni az élő ember szívébe, hogy semmilyen fájdalmat nem okoznak neki. Budapesten, a Kardiológia Intézetben tanulta tovább a módszert, amelyet már harminc éve alkalmaz. – Minden szív külön élményt jelent számomra. Ránézek az ultrahang képre, és látom, van-e hiba, vagy nincs – mondta. Dr. Lascsik László a kardiológia területén a legelismertebb szakemberek közé tartozik, és amellett, hogy nyugdíjasként is fáradhatatlanul dolgozik, szaktudását igyekszik átadni a fiatalabb kollégáknak.

Köszönőbeszédében a családjának és a munkatársaknak fejezte ki háláját. És elmondta, hitvallása szerint a tudás, az empátia, a szorgalom és a beteg iránti szeretet határozza meg egy orvos munkáját.

Kováts Balázs – magyar oktatás

Kováts Balázs Fotó: MD

Kováts Balázs 1951-ben született, és sokat köszönhet édesapjának, prof. dr. Kováts Jenőnek, Tolna megye főállatorvosának és édesanyjának, Mohay Juditnak. A Paksi Vak Bottyán Gimnázium orosz tagozatán végzett, majd a Miskolcon vegyipari gépészmérnöki, a Budapesti Műszaki Egyetemen pedig atomerőmű szakmérnöki diplomát szerzett. 1977-től 2012-es nyugdíjba vonulásáig a Paksi Atomerőműben dolgozott. A vállalat első blokkirányító mérnöke, nukleáris igazgatóhelyettese volt, több újítás megalkotója. A Műegyetem óraadó tanára, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense. Az atomerőmű saját szakközépiskolájának, az ESZI-nek a felépítője és „alapító” igazgatója, a paksi Energetikai Főiskola létrehozója és vezetője. Volt az atomerőmű kommunikációs vezetője, és a nevéhez fűződik a Látogató Központ létrehozása is. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány motorja. Az Atomerőmű Sport­egyesület elnökségének huszonnyolc éve aktív tagja, és tevékeny részt vállalt az Atomerőmű KSC Szekszárd sikereinek indításánál is. A szekszárdi Alisca Borrend rendes tagja, a Paksi Borbarát Klub örökös tiszteletbeli elnöke. Számtalan kitüntetés birtokosa, így paksi Pro Urbe díjas, háromszoros miniszteri kitüntetett, Beszédes József-díjas, Lussonium-díjas, és a legbüszkébb arra, amikor Paks város lakói szavazás útján az ezredfordulón az Év Emberévé választották. Ahogy az a róla szóló kisfilmben a gálán elhangzott, a Prima Díjat óvodás unokájának ajánlja.

Gottvald Károly (posztumusz) – magyar sajtó

Gottvald Károly özvegye, Katalin Fotó: MD

Gottvald Károly 1949-ben született Tolnán. Házasságot 1970-ben kötött Boros Katalinnal. Két fiuk és három unokájuk született. Tolnán 1978-ig élt, aztán családjával Szekszárdra költözött. A Tolnai Népújságnál dolgozott, és még nyugdíjasként is besegített. Sokat fotózott az MTI-nek, a Magyar Ifjúságnak, az Új Tükörnek, a Szekszárdi Vasárnapnak, a Tolnai Extrának és a Tolnai Hírlapnak is. Képei illusztrálták Csányi László, Vadas Ferenc, Hazafi József és Ékes László könyveit. Munkásságát számos díjjal ismerték el: Urántoll, Csányi-díj, Tolna Városi Sajtódíj, Németségért Nívódíj. Már idén tavasztól készült az életmű-kiállítására, a tárlatot aztán már személyes jelenléte nélkül nyitották meg a tolnai Mag-házban. Hetvenévesen érte a halál. Helytörténeti szempontból rendkívül értékes anyagot hagyott hátra archiválva.

Zsikó Zoltán és zenekara – közönségdíj

Zsikó Zoltán Fotó: MD

A Zsikó Zoltán és zenekara a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felfedezettje, a 2014-es évad legjobb három vonósbandájának egyike. A magyar népzenei élet kiemelkedő ifjú muzsikusaiból álló banda, a népzenei kultúra szépségét és értékét hirdeti. A zenekar egyedisége a muzsikusok tökéletes összhangjában, valamint a testvérpár énekhangjában rejlik, ugyanis Zsikó Zoltán és húga, Zsuzsanna jelentik az énekművészeti pilléreket. A zenekar sorra hódítja meg kisebb és nagyobb színpadok közönségét, itthon és külföldön egyaránt. Rendszeres fellépői a hazai hagyományőrző fesztiváloknak és rangos eseményeknek. Előadásaikban a Kárpát-medence sokszínű népzenei repertoárjából válogatnak.

Zsikó Zoltán teljesítményét már Junior Prima-díjjal is elismerték, Zsikó Zsuzsanna pedig a Zeneakadémián csiszolta tehetségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában