Hírhedt gyilkosságok

2019.11.27. 19:20

Sisinek és merénylőjének sem volt jó élete

Foray Nándor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Erzsébet, azaz Sisi magyar királyné meggyilkolásáról beszélt Schwarczwölder Ádám, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa. „Két háborgó lélek tragikus találkozása” volt a szerdai előadás címe a Wosinsky Múzeum könyvtárában.

Sisinek Magyarországon különösen nagy kultusza van, kezdte Schwarczwölder Ádám. Mária Valéria nevű lánya Budán született. Sisi Európa egyik legfontosabb birodalma vezetőjének, Ferenc Józsefnek a felesége volt. Szabadságvágy jellemezte, nehezen illeszkedett be a császári udvarba, kerülte a politikát. Rossz volt a viszonya anyósával. Megvetette a férfiakat is, mégis mindent megtett, hogy azok imádják őt. A korszak egyik legszebb nőjének számított, rettegett a megöregedéstől. Negyvenes éveitől irtózott mindenféle nyilvános szerepléstől.

A merénylő, Luigi Lucheni életútja kevésbé ismert, folytatta az előadó. Nem tervezett terhességből született, nevelőszülei nem törődtek vele. Iskolázatlan volt, ám jó eszűként jellemezték. A nyomorból viszont nem látott kiutat, híve lett az anarchizmusnak. Lucheni is meg akarta ölni az elnyomó osztály egy tagját. Értesült arról, hogy a királyné Genfbe utazott. Gyerekei számára Sisi amolyan ritkán felbukkanó tündér volt, aki néha feltűnik, aztán megint elmegy. Genfben rátalált Lucheni, és egy reszelővel leszúrta.

Az előadás a Múzeumi Esték sorozat keretében valósult meg, A történelem hírhedt gyilkosságai előadássorozat részeként. Dr. Gaál Zsuzsanna igazgatóhelyettes elmondta, hogy a Múzeumi Esték a múzeum legrégebbi sorozata, A történelem hírhedt gyilkosságaira pedig különösen nagy az érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában