Almanach

2019.12.28. 11:30

Kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött Bonyhád

Az elmúlt évek viszonylatában minden eddiginél magasabb volt Bonyhád költségvetési főösszege és a fejlesztésekre fordítható keret. Ezzel együtt természetesen a város vagyona is jelentősen gyarapodott a 2019-es esztendőben.

Hargitai Éva

Fotó: Máté Réka

A sikerekről hagyományos évértékelőjében számolt be Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere december 12-én, az idei utolsó testületi ülés után megtartott polgármesteri fogadás keretében. Az eseményre ezúttal is a városban kiemelkedő eredményt elért cégek, vállalkozások képviselői, intézmények vezetői kaptak meghívást.

Mint azt a város vezetője elmondta, az önkormányzat 6,5 milliárdos költségvetéséből több mint 4,2 milliárd forint volt a fejlesztésre fordított keret. Jelentős részben hozzájárultak ehhez a növekedéshez a mintegy 413 millió forint értékben 2019-ben megvalósult pályázati projektek, továbbá az a 1,5 milliárdos egyedi kormányzati döntésen alapuló támogatás, amelyből sportinfrastrukturális beruházásokat valósít meg a város. A lezárult pályázati projektek sorában említendő a városi könyvtár és parkjának helyreállítása, de elkészült a zeneiskola energetikai korszerűsítése is, amelynek keretében az épület szigetelését, az állagmegóvás érdekében önerőből finanszírozta az önkormányzat. Elkezdték a Neológ Izraelita temető támfalának helyreállítását. Szintén megvalósult a városi záportározó építése és a csapadékvíz rendezése.

Folyamatban van a körforgalom építése a SPAR áruháznál. A jelentős beruházásra az önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumban nyert forrást. Zajlik a szennyvíztelep építése, a helyi foglalkoztatási paktum lebonyolítása, valamint a helyi identitás és kohézió erősítését célzó program, amelynek keretében nemrég kiadták a Népcsoportok konyhája – Bonyhád ízei című hiánypótló szakácskönyvet is. Mindezen projektek összértéke eléri a 2360 millió forintot.

Filóné Ferencz Ibolya. Fotó: Makovics Kornél

A nem pályázati finanszírozású beruházásokra áttérve elmondta, novemberben megtörtént a naperőműpark átadása. A kialakításra ugyan nem nyertek pályázati támogatást, de a rendelkezésre álló szükséges tervek, dokumentációk birtokában a megvalósítás mellett döntöttek. A célra felvett hitelt a termelésből fogják finanszírozni.

A közvilágítás korszerűsítése közben közel kétezer lámpatestet cseréltek modern, ledes berendezésre, aminek köszönhetően az energiafogyasztás 60 százalékkal csökken. Ugyancsak önerőből több utcában megújultak a járdák, parkolókat alakítottak ki, és az önkormányzati intézmények, ingatlanok felújítása is folytatódott.

Mindezek tükrében biztató a közeljövő is, hiszen összesen mintegy hárommilliárd forintnyi beruházás megvalósítása előtt áll a település. A szükséges források rendelkezésre állnak, így elkezdődhet a bonyhádi iparterület fejlesztése, az agrárlogisztikai központ építése, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a családi pihenőpark kialakítása, a sportpálya és Perczel Mór szülőházának felújítása.

Rendezvények tekintetében is gazdag volt az év. Idén is volt sportmajális, gyermeknap Bonyhád-Majoson, Völgységi Könyvfesztivál. A „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztivál után következett a Tarkamarha Fesztivál, amit a németországi Wernauval 30 évvel ezelőtt kötött testvérvárosi kapcsolat megünneplése is gazdagított. Ugyancsak sikeres volt és minden korosztályt megmozgatott az autómentes nap. Az október 1-jei, idősek világnapja alkalmából szervezett remek hangulatú programnak idén már nem a művelődési központ, hanem a sportcsarnok adott otthont. Ezt a rendezvény iránti érdeklődés indokolta: már évekkel ezelőtt látszott, hogy kicsinek bizonyul a művelődési központ befogadóképessége ehhez a programhoz. 2020-ban is a sportcsarnokban lesz az idősek napja.

Filóné Ferencz Ibolya összefoglalójában kiemelt figyelmet szánt annak a civil kezdeményezésnek, amely összecseng a városvezetés az irányú elképzeléseivel, hogy közösségi célt szolgáló, változatos programok színesítsék az új rendezvényteret. Így történt ez akkor is, amikor az említett jótékonysági sütivásáron a bonyhádiak remek közösséget alkotva, egy emberként járultak hozzá adományaikkal egy beteg kisfiú gyógyulásához.

Folytatták az Életfa programot, az advent ünnepi hangulatát programsorozattal emelik, és nemrég, a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a város kiemelkedően teljesítő ifjú sportolóit és felkészítőiket.

Végül, de nem utolsósorban a polgármester azokat említette meg, akik a város elismeréseit kiérdemelték. Idén a Perczel-díjat Szemcsuk István, a Merész Konrád-díjat Seleljo Alexandra vehetett át, Az év rendőre Kucsera Renáta lett, a Boros Dezső-díjat Máté Norbert, a Pétermann Jakab-díjat pedig Csibi Csaba kapta.

A rendezvény zárásaként pohárköszöntőjében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője is kiemelte Bonyhád példaértékű fejlődését.

Csibi Csabáé a Pétermann Jakab-díj

Ahogyan 2015 óta minden évben, úgy idén is a polgármesteri évzáró fogadáson került sor a Pétermann Jakab-díj átadására. Ez alkalommal Csibi Csaba vehette át az elismerést Filóné Ferencz Ibolyától, a város vezetőjétől. A vállalkozó nemcsak sikeres gazdasági tevékenységével, hanem kiemelkedő közéleti, társadalmi szerepvállalásával is kiérdemelte a megtisztelő címet.

Csibi Csaba 1959. május 8-án született Szekszárdon, családja Kismányokon élt. 1980-ban megházasodott, bonyhádi lányt vett el, és ekkor indították el vállalkozásukat is. Halboltjukat 1985-ben nyitották, később kezdtek élő hallal nagy tételben foglalkozni. Nagy segítségére volt egy idős szakember, akitől elsajátította a szakma csínját-bínját. Eleinte a környékbeli horgászegyesületeket, üzleteket látták el, ám hamar rájöttek, hogy érdemesebb a kereskedelemmel foglalkozni. Ma már Romániába, Lengyelországba, Németországba, Ausztriába és Franciaországba is exportálnak.

Borítóképünkön: Varga Gáborné, a Tamási Tankerület szakmai igazgatóhelyettese, Filóné Ferencz Ibolya polgármester és Bérces Emese, a Zeneiskola tagintézményvezető-helyettese a felújított épület átadó ünnepségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában