mikulás

2019.12.06. 07:00

Országszerte jól ismert a tündöklő látványosság

A Mikulásnak nemcsak a távoli északon, hanem közvetlen közelünkben is van háza. Váralján járva könnyedén felfedezhető ez a különleges hajlék, hiszen esténként fényárban úszik. Most éppen fényesen csillog, akárcsak a frissen esett hó és piros színben tündököl, mint a Télapó jellegzetes kabátja.

Szeri Árpád

2019.12.03 Váralja, Egy lelkes helyi ember feldíszítette a házát és azóta Decemberben Mikulás ház ként ismerik az emberek. Fotók: Makovics Kornél TN A képen Güth Balázs, a ház tulajdonosa

Fotó: Makovics Kornél

Gűth Balázs egykoron az amerikai filmek szorgos nézőjeként nyugtázta, hogy a tengerentúlon a karácsonyi ünnepek idején az épületeket apró és színes izzólámpák füzérei fonják körül. A látvány annyira megtetszett neki, hogy megfogadta: amint dolgozik és keresettel rendelkezik, gyűjteni fogja az égősorokat és a kapcsolódó dekorációkat. Így is tett. Azóta huszonnégy esztendő telt el. Gűth Balázs háza, immár egyúttal a Mikulás Háza Váralja, a megye, sőt, az ország egyik tündöklő látványossága. Advent első vasárnapjától vízkeresztig – azaz december elsejétől a hónap utolsó napjáig – látogatható, sötétedéstől éjfélig a hét minden napján, és bár magánvállalkozás, térítésmentesen. Ebben az időszakban az épületen és környezetében megközelítően 25-30 ezer égő világít. A tulajdonos a díszítéssel minden évben advent első vasárnapjára készül el, összességében két-három napi munkája van benne. A kapunál korábban mozgásérzékelő volt, ha valaki esetleg mit sem tudott a látnivalóról és gyanútlanul erre járt, meglepetten és elámulva nyugtázta, hogy hirtelen fényözön terítette be a helyszínt.

Tavaly a melléképület gyarapodott egy újabb különlegességgel. A tulajdonos a múlt év nyarára megépítette a Mikulás szobáját. A szépen feldíszített, mesebeli nappaliban a látogatók elé egy nyitott tűzterű kandalló tárul: Télapó a kéményen keresztül gond nélkül leereszkedhet a szobába. Pontosan ezt tette tegnap, illetve teszi ma és holnap, amikor is ajándékokkal várja a szülőkkel érkező nebulókat. A nagy érdeklődésre tekintettel azonban látogatási rend lépett életbe. Ennek megfelelően hétfőtől csütörtökig a Mikulás Házát a kapun kívülről lehet megtekinteni. Péntektől vasárnapig az udvar és a Mikulás szobája is nyitva áll a közönség előtt. Sőt, a helyiségben forró, alkoholmentes és ingyenes puncs is várja az ide betérőket. A mai napon délelőttől estig, illetve december végéig hétvégenként maga a szoba viszont csakis azoké, akik korábban találkozót egyeztettek a híres-neves vendéggel: a Mikulás fogadja ajándékokkal a családokat, nemcsak helyből, hanem más településekről is.

Dísz és füzér

A szobában sokan keresik a vendégkönyvet és a becsületkasszát. Gűth Balázs elmondta, hogy vendégkönyvet már beszerzett. Becsületkassza azonban nem volt és nem is lesz! Helyette azt találta ki, hogy aki ezt a kezdeményezést támogatni kívánja, az hozzon magával egy karácsonyfa díszt és tegye fel egy fenyőre vagy karácsonyi figurára. Ezek is gyarapítják a gyűjteményt. Örömmel fogadott ajándékok a régi, avagy saját készítésű fényfüzérek is.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában