egyedülálló szülők klubja

2019.12.13. 14:00

Segítséget nyújtanak, közösséget teremtenek

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője látogatott csütörtökön Szekszárdra, hogy a Tolna megyei Egyszülős Klubok vezetőivel egyeztessen.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Rendhagyó volt a csoportos szociális munka kurzus hallgatóinak vizsgája csütörtökön a PTE KPVK-n, ugyanis azon nemcsak az oktató, dr. Varga István volt jelen, hanem „külsős bizottságként” Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője, valamint Mármarosi Melinda és Tusa Zsuzsanna, a szekszárdi, illetve a tolnai egyszülős klub vezetője is. Dr. Varga István elmondta, hogy a hallgatóknak az volt a feladata, hogy részt vegyenek a tolnai klub két foglalkozásán, és az ott tapasztaltakról referáljanak. Érezhetően felszabadult vizsgába nyertünk betekintést, ám ezt követően egy cseppet sem könnyed témáról beszélgettünk. Nagy Anna elmondta, hogy a budapesti Egyszülős Központ létrejötte után az országban Szekszárd volt a második helyszín, ahol tavaly elindult a Klub, nemrégiben pedig Tolna is csatlakozott. Most egyeztetésre érkezett a két vezetőhöz.

Munkájukról Mármarosi Melinda elárulta, hogy a szülők részéről elsősorban önfejlesztő foglalkozások iránt mutatkozott igény, de arra is volt már példa, hogy a gyerekekkel közösen szabadidős programon vettek részt, kirándulást szerveztek. A taglétszám változó, átlagosan tizenöt család van ott az összejöveteleken, köztük nemcsak szekszárdiak, hanem vidékiek is. Ez jellemzi a tolnai klubot is – tudtuk meg Tusa Zsuzsannától, aki hozzátette, hogy van átfedés a két klub között, és törekednek is a közös gondolkodásra. Azt is elmondta, hogy Varga István hívta fel a figyelmét az Egyszülős Központra, és mivel egykor maga is érintett volt, belevetette magát a témába, és keresni kezdte az egyedülálló szülőket. Ám nem volt egyszerű dolga, ugyanis még napjainkban is könnyen megbélyegzik azt, aki egyedül marad a gyermekével. Mármarosi Melinda szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a társadalom még mindig kirekeszti azt, aki bármilyen okból nem simul bele az átlagba, Tusa Zsuzsanna pedig arról beszélt, hogy egy elvált szülő gyakran kudarcnak éli meg a válását, amit szégyell.

Nagy Anna elmondta, hogy ma Magyarországon több mint 300 ezer egyszülős család él, és mintegy 500 ezer gyermek nevelkedik így. Nemcsak elvált anyákról és apákról van szó, hanem özvegyekről, egyedül örökbe fogadókról, vagy akár olyan édesanyákról is, akiket várandóságuk ideje alatt hagyott el a párjuk. Az sem mellékes, hogy körülbelül 40 ezer férfi maradt magára egy, vagy akár több gyermekkel. Az Egyszülős Központ és a klubok küldetése, hogy segítséget nyújtsanak az érintetteknek és közösséget biztosítsanak számukra.

Mármarosi Melinda kiemelte: nyitottak a helyi és a környékbeli cégek, szervezetek segítségére, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nem adományokra van szükségük, hanem programjaik megvalósításához vennék örömmel a támogatást. Szakembereket is szívesen fogadnának, akik a szülőket érdeklő egyes témákban tarthatnának előadásokat.

Nemzetközi érdeklődés mutatkozott

Nagy Anna elmondta, hogy az Egyszülős Központ megnyitása előtt ezer fő bevonásával kutatást végeztek, hogy felmérjék az igényeket. Ez alapján kiderült, hogy a problémák között első helyen az elmagányosodás szerepel, ami nem kizárólag a társ, hanem a támogató közeg hiányát is jelenti. Ha egy szülő bármilyen ok miatt egyedül marad, az egész élete megváltozik, így a komplex élethelyzet kezelésében kell segítséget nyújtani, hiszen többek között a munkavállalás terén, a gyerekek programjainak szervezésében és a másik szülővel való kapcsolattartásban is kihívásokkal nézhet szembe. Fontos, hogy segítsenek a szülőknek a talpra állásban, hogy a gyerekek érzelmi biztonságban nőhessenek fel.

Budapest mellett kilenc városban működik már egyszülős klub, a cél pedig az, hogy minden megyében legyen legalább egy. Mostanra már két erdélyi településen, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen is jelen van a mozgalom, ami iránt nemzetközi érdeklődés mutatkozott, miután márciusban bemutatták az ENSZ-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában