felújítás

2019.12.15. 16:00

Zajlik az átalakítás a szülészeti osztályon

Aki a szekszárdi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának épülete előtt elmegy, nem is sejti, hogy mekkora munkák folynak odabent az épületben.

Munkatársunktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Immár második hónapja tart a felújítás úgy, hogy közben az osztályt sem zárták le. Mindez több terhet ró az orvosokra, ápolókra és az osztály személyzetének többi munkatársára. A munkálatok végén egy korszerűbb, szebb osztály fogadja majd a kismamákat és a betegeket.

A Családbarát szülészet országos program keretében november közepétől felújítási munkálatok zajlanak a szekszárdi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának épülettömbjében. Az osztályon fekvő kismamák és betegek érdekében a munkálatok idejére különleges higiéniai és biztonsági intézkedések léptek életbe, amelyek betartásában a kórház vezetése kéri a látogatók megértő együttműködését.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy az intézmény Wesselényi utcai szülészeti tömbjének első emeletén épületfelújítás és -átalakítás zajlik. A régóta szükséges és tervezett munkálatok tényleges megvalósítására most nyílt lehetősége a megyei kórháznak, a múlt év októberében megpályázott kormányzati forrásból.

A felújítás során a szülőszobai blokk teljes átalakítása, valamint a gyermekágyas és az újszülöttrészlegek felújítása történik meg. A munkálatok november 20-tól már megkezdődtek, és év végéig a legnagyobb építészeti és műszaki átalakítással járó felújítások várhatóan be is fejeződnek, azonban a részlegek visszaköltöztetése – objektív, a betegbiztonságra és a betegkomfortra vonatkozó körülmények figyelembevételével – megfelelő ütemezéssel történik, előreláthatólag 2020. februárig tart.

Folyamatosan dolgoznak a felújításon, a tervek szerint jövő februárra minden elkészül Fotó: M.D.

A felújítás ideje alatt a szülészeti-nőgyógyászati osztály a részlegek összevonásával, folyamatosan működik. A kórház sajtóosztályán elmondták, az intézmény munkatársai igyekeznek ebben a helyzetben is arra törekedni, hogy minden most született kis élet anyukája, illetve az osztályon fekvő betegek egy­aránt a legnagyobb biztonságban legyenek. Ennek érdekében novembertől az osztályon megváltozott a látogatási rend.

A kórtermi látogatási idő (fekvőbetegek látogatása az osztályokon) mindennap délután 16.30 és 17.30 között van. A kórtermi látogatáskor az osztályon fekvő betegeket, édesanyákat és újszülötteket kizárólag a beteg, illetve az édesanya által írásban megnevezett egy fő látogathatja, maximum 10 perc időtartamban. Azonban korlátozás nélkül lehetőség van az osztályon fekvők és hozzátartozóik találkozására az épület aulájában.

A kórtermi látogatásnak vannak feltételei, így a megjelölt személynek nyilatkoznia kell arról, hogy nem szenved olyan fertőző betegségben, amely az újszülöttre, az anyára, illetve a betegekre nézve veszélyes lehet. A látogatás higiénés rendjének betartása nagyon fontos, a kézfertőtlenítés, védőköpeny és cipővédő használata kötelező. Fontos az is, hogy látogatni akkor lehet, ha az édesanya szobatársa az újszülöttjét nem szoptatja, illetve a szobatársak állapota lehetővé teszi a látogatást.

A kórház vezetése kéri a látogatók együttműködését és megértését, mert ezek a látogatási szabályok az édesanyák és újszülöttek, illetve a betegek védelmét, biztonságát szolgálják.

Borítókép: Kis Zoltán gazdaságiigazgató-helyettes (balról), Kovács István üzemeltetésifőosztály-vezető és Benke Erika műszaki ellenőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában