évforduló

2020.01.20. 19:10

A kitelepített németekre emlékeztek

Hanol Erzsébet

Forrás: Molnár Gyula

A magyarországi németek elhurcolása kapcsán tartott megemlékezést hétfőn a paksi német nemzetiségi önkormányzat. Féhr György elnök elmondta, hogy országszerte tisztelegnek ezen a napon az áldozatok emléke előtt, ugyanis az Országgyűlés 2012-ben emléknappá nyilvánította január 19-ét. 1946-ban ugyanis azon a napon indult el az első vagon Budaörsről, és ezzel kezdődött a magyarországi német kisebbség kitelepítése.

Beszédében az elnök emlékeztetett arra, hogy Magyarországon már a II. világháború befejezése előtt, szovjet nyomásra elkezdődött az itt élő németek zaklatása, és több tízezer honfitársunkat hurcoltak el munkaszolgálatra a Szovjetunióba. A megemlékezés résztvevői néma főhajtással és a himnuszok eléneklésével fejezték ki tiszteletüket.

Ezt követően a „Sprich Deutsch!” elnevezésű német nyelvi vetélkedőt rendezték a város általános iskolásai számára. Májusban újabb megemlékezés lesz Pakson, akkor a dunakömlődi emlékműnél, a városban ugyanis május 29-én kezdődött a németek kitelepítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában