szemléletformálás

2020.01.16. 12:30

A klíma védelmét szolgáló stratégia készül Tamásiban

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Ötmillió forint európai uniós támogatásból dolgozza ki Tamási önkormányzata a Tolna megyeihez illeszkedő, helyi klímastratégiát, valamint a lakosság klímatudatosságát erősítő szemléletformálását szolgáló programot. Céljuk a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentése. Olyan dokumentumot terveznek létrehozni, amely meghatározza a legfontosabb beavatkozási pontokat. Mint közleményükben írják, a program 2019 szeptemberétől 2020 augusztusának végéig tart.

A projekt során két tematikus workshopon a civil szervezetek, helyi intézmények képviselői megvitatják a klímaváltozás kihívásait és cselekvési irányokat fogalmaznak meg. A város általános és középiskoláiban szervezett tanulmányi versenyen a diákok megismerkedhetnek az éghajlatváltozásból eredő problémákkal. A verseny célja a fiatal korosztály megnyerése, a klímaváltozással kapcsolatos tudatformálási és ismeret­átadási feladatok ellátásához.

Az önkormányzat épületében klímatudatos szemléletformálást szolgáló bemutatósarkot alakítanak ki, ahol a látogatók interaktív módon megismerhetik saját karbon (azaz szén) lábnyomukat és tanácsokat kapnak ahhoz, hogy azt milyen módon csökkenthetik.

Mint írják, a tamási klímastratégia, a reális jövőkép, a megfogalmazott célok és intézkedések, valamint a szemléletformáló tevékenységek együttes hatására erősödik a lakosság, az intézmények és a vállalkozások probléma iránti érzékenysége.

A projekt igazodik az országos szintű Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához, melynek szintén az a célja, hogy az éghajlatváltozás káros hatásai hosszú távon megelőzhetőek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában