A magyar kultúra napja

2020.01.22. 20:00

A megyeszékhely két intézménye jeles napon kapott rangos elismerést

A magyar kultúra napja alkalmából két szekszárdi intézmény is rangos elismerésben részesült szerdán a fővárosban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díszünnepségen a Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft. munkáját Közművelődési Minőség Díjjal, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár tevékenységét Minősített Könyvtár címmel honorálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szeri Árpád

2020.01.18 Szekszárd, Rotary szervezet jótékonysági bált rendezett Szekszárdon a Művelődési házban. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Tavaly év elején Minősített Közművelődési Intézmény címet kapott a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ. Zsikó Zoltán igazgató már akkor azt tervezte, hogy a Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft. mint üzemeltető, pályázik az ebben a kategóriában létező legmagasabb elismerésre, a Közművelődési Minőség Díjra.

– Az álom valóra vált, ez a díj örök érvényű, senki nem veheti el tőlünk – fogalmazott lapunknak Zsikó Zoltán az elismerés átvétele előtt. – Jó érzés tudni, hogy a díj összességében jellemzi munkánkat és működésünket. Nem kevés energiát fordítottunk arra, hogy maradéktalanul végrehajtsuk a szükséges szakmai feladatokat.

A rendezvények száma az elmúlt időszakban évről évre gyarapodott, tavaly több mint 4400 esemény várta a közönséget az intézményben. Ezzel párhuzamosan a múlt esztendő a pályázati lehetőségek kihasználásában is kiemelkedő eredményt hozott. Az igazgató azt is hangsúlyozta: az önmagában is értékes cím rangját tovább növeli, hogy évente csak egy intézménynek adható.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár tevékenységét immár a Minősített Könyvtár cím is fémjelzi. Liebhauser János igazgató elmondásából ugyancsak kiviláglott, hogy a szóban forgó elismerést nem adják könnyen. Ehhez egységes, szakmai rendszerbe foglalt feltételek maradéktalan megvalósítására van szükség.

– Büszkék vagyunk a díjra, ami arra is kötelez bennünket, hogy folytassuk a megkezdett utat – jelentette ki az igazgató. – Ugyanakkor érezzük a felelősség súlyát is, hiszen ez az elkötelezettség bármikor joggal kérhető számon rajtunk. Mindent összegezve, öröm számunkra, hogy ezt a minősítést vihetjük magunkkal a majdan megvalósuló Tudásközpontba.

Cél és igazolás

Ács Rezső, a vele készített beszélgetéskor mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális központ, valamint a könyvtár nemcsak szekszárdi székhelyű, hanem helyi önkormányzati fenntartású intézmény. Ez a tény újabb többlettel járul hozzá ahhoz az örömhöz és büszkeséghez, ami a polgármestert is eltölti.

– A tények magukért beszélnek, a két elismerés ismételten azt igazolja, hogy a munka mindkét helyszínen magas színvonalú – hangsúlyozta Ács Rezső. – Polgármesterként annak idején azt is célul tűztem ki – s erre ma is és a jövőben is elkötelezetten törekszem – , hogy Szekszárd neve a magas szakmai színvonallal és minőséggel legyen egyenértékű. A két díj egyrészt visszaigazolást jelent, másrészt további, hatékony szakmai munkára ösztönöz bennünket. A könyvtárral kapcsolatban azt is hadd mondjam el, hogy az új helyre, azaz a Tudásközpontra a forrás rendelkezésre áll. Ez a megépítésre váró létesítmény nemcsak a megyeszékhely új színfoltja lesz, de a lehetőségek további tárházát is megnyitja számunkra.

Pályázatok, feltételek, értékelések és eredmények

A Közművelődési Minőség Díj azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Díjat pályázat útján nyerhetik el a közművelődési intézmények. A Díjat évente egy közművelődési intézmény nyerheti el. A Díjra azok az intézmények pályázhatnak, amelyek rendelkeznek a Minősített Közművelődési Intézmény Címmel.

A Minősített könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatok lebonyolítását a Könyvtári Intézet végzi. A cél az, hogy a szervezetfejlesztés útjára lépve minél több intézmény legyen képes a könyvtárhasználók minőségi megszólítására, egyenletes, magas színvonalú ellátására. A könyvtárak számára segítséget jelent a rendelkezésükre álló adottságaik kibontakoztatásában az a szervezetfejlesztési keret, amit az úgynevezett TQM és a CAF alapú önértékelési rendszer, a KMÉR – Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési rendszere – biztosít.

Borítóképünkön: A művelődési központ saját programjai mellett sok más rendezvénynek ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában