összefogás

2020.01.08. 10:30

A vidéki életet népszerűsítik a programmal

Két ország, Szlovákia és Szlovénia egy-egy civil szervezetével fogott össze a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet. Egy két és fél éves programot valósítanak meg, amelynek elnevezése: Pillangófalva – Sokoldalúan képzett emberek a vidék újjáéledéséért.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A projekt során képzéseket fejlesztenek ki, olyanokat, amelyek középpontjában a természetes környezet, az egészséges és fenntartható vidéki életvitel áll.

– Az idei évben, nyáron, tartunk egy egyhetes tanfolyamot, amelyre mindenkit várunk, akit érdekel a vidéki életforma. Gondoltunk például a városiakra, akik arról álmodoznak, hogy vidékre költöznek. Izgalmas programokat szervezünk – mondta Jagodics Edit, a program koordinátora.

A két ország településeinek képviselői még a tavalyi év végén látogattak el hozzájuk, Nagyszékelyben tartották ugyanis projektindító partnertalálkozójukat.

A szlovák közösség tagjaitól megtudták, hogy önszerveződő informális óvodát működtetnek. Azt is, hogy a bolt helyett „ételbankjuk” van, ahol az élelmiszereket bizalmi alapon mindenki magának mérheti ki. Ők egy kétszázhetven lakosú településen élnek.

A szlovén községben élők pedig arról meséltek nekik, hogyan tartják fenn magukat egy kiürült régióban, és miként szeretnék azt újra élettel megtölteni.

Vendéglátóik, a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet képviselői is megismertették őket a helyi élettel, például a Füvészkertbe és az Áldott Menedék ökogazdaságba is ellátogattak velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában