paksi atomerőmű

2020.01.07. 10:30

Elsődleges szempont a nukleáris biztonság

A Duna vizének alacsony hőmérséklete okozta villamosteljesítmény-növekedés nincs hatással a nukleáris biztonságra – hangsúlyozták az Országos Atomenergia Hivatal összefoglalójában, amelyet nemrégiben adtak ki a Paksi Atomerőműről.

Hanol Erzsébet

Paks, 2014. február 24. A paksi atomerõmû, elõtérben a Duna-víz csatorna 2014. február 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

A Duna vizének alacsony hőmérséklete okozta villamosteljesítmény-növekedés nincs hatással a nukleáris biztonságra – hangsúlyozták az Országos Atomenergia Hivatal összefoglalójában, amelyet nemrégiben adtak ki a Paksi Atomerőműről. Mint írják, a létesítmény egy-egy blokkjának névleges hőteljesítménye 1485 megawatt, és ebből 500 megawatt névleges villamos teljesítményt állít elő, ami 33-34 százalékos termikus hatásfoknak felel meg.

A termikus hatásfok sok tényezőtől függ, például a kondenzátor által használt hűtővíz, azaz a Duna vizének hőmérsékletétől. A kondenzátor feladata a turbinákon munkát végző gőz lehűtése és vízzé alakítása. A hőkörfolyamatban a hűtővíz alacsony hőmérséklete miatt nagyobb lesz a termikus hatásfok, és nagyobb villamosteljesítmény nyerhető ki, míg magas hűtővíz-hőmérséklet esetén kisebb a termikus hatásfok, így kisebb a kinyerhető teljesítmény. Mindez egy természetes folyamat eredménye.

Arról is írnak, hogy a villamosteljesítmény névleges érték fölé növelése a turbinára vagy generátorra kedvezőtlen hatással lehet, azonban ezeknek a berendezéseknek nincs biztonsági funkciójuk, így meghibásodásuk nem eredményezi a blokk nukleáris biztonságának csökkenését.

Fontos megkülönböztetni a villamosteljesítményt és a reaktor hőteljesítményét, mivel a nukleáris biztonság szempontjából a hőteljesítmény a meghatározó. A Paksi Atomerőmű reaktorai nem léphetik át az üzemeltetésre vonatkozó korlátokat, és jelenleg sem lépik át.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában