szerződés

2020.01.15. 16:20

Kisszékely hamarosan testvértelepülést kap

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A székelyföldi Atyha falu a jövő hónap elején hivatalosan is Kisszékely testvértelepülése címmel rendelkezik majd. Az erről szóló megállapodást Korondon, az „Ízig-Vérig” Disznótor elnevezésű nagyrendezvény idején írják alá.

A testvértelepülési megállapodást már előkészítették, de azzal együtt minél jobban szeretnék kihasználni az együttműködés lehetőségeit. Mivel a mezőgazdaságban mindkét falu érdekelt, ezért az arra vonatkozó tapasztalatok kicserélése is a tervek között szerepel. Céljuk, hogy egy élő, valódi kapcsolat alakuljon ki a két település között.

– Atyha hasonló pici település, mint a mienk. A szokásos évi gasztronómiai fesztiválra hívtak meg bennünket, amelyen disznót is vágunk, közösen. Az önkormányzattól öt fővel megyünk, de még csatlakoznak hozzánk a faluból a hagyományos disznóvágást jól ismerők is – tájékoztatott Pajor Ágnes, Kisszékely polgármestere.

Elmondta, hogy a kétszáz körüli lakossal rendelkező Atyha területileg sem sokkal nagyobb Kisszékelynél, a település szép környezetben fekszik, a lakói ugyanúgy őrzik a hagyományokat, ahogy ők. Legtöbben arról ismerik a falut, hogy 2016-ban egy villámcsapás következtében leégett a templomuk, és nagy adakozási hullám indult el, hogy azt újjáépítsék. Ez mostanra már meg is történt. Kisszékely képviselői két alkalommal jártak az erdélyi községben. A székelyföldiek delegációját tavaly nyáron, az aratóünnepen látták vendégül.

Atyha Korondhoz tartozik, ezért az ottani képviselők hozzájárulása is szükséges volt ahhoz, hogy létrejöhessen a megállapodás.

Kapcsolatok

Pajor Ágnes polgármester a testvértelepülési megállapodás részleteiről még elmondta, hogy egy ismerős házaspár javaslatára vették fel annak idején Atyha lakóival a kapcsolatot: a rokonságuk ugyanis a székelyföldi településen élt, és odaköltöztek. A leendő kapcsolatok terén sok mindenben gondolkodnak, például, hogy mivel Atyhán és Korondon sok kézműves van, ezért szívesen fogadnák őket Kisszékelyben táborozni, ahogy a gyerekeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában