Folyamatos ellenőrzés mellett

2020.01.28. 17:30

Nyárra elkészülhet az uszoda

Bár az uszoda bizottság tagjai szerint kicsi az esély rá, de június végére elkészülhet az új szekszárdi uszoda. Ehhez azonban az kellene, hogy a kivitelező tartsa az új ütemtervet, és nagyobb kapacitással dolgozzon.

Budavári Kata

2020.01.28 Szekszárd, A képeken az épülő szekszárdi uszoda látható. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A múltat lezárta, és új ütemtervet javasol a szekszárdi közgyűlés az új uszoda építésének ellenőrzésére létrehozott ideiglenes bizottsága. Hogy ennek betartása pontosan ellenőrizhető legyen, az ütemtervnek a korábbinál részletesebbnek kell lennie, és ebben minden tag egyetértett. Abban is megállapodtak, hogy az építkezést havonta kell ellenőrizni, és a város aszerint fizessen, ahány százalékon áll a kivitelezés. Előre egy fillért sem ad az önkormányzat. Mint azt Máté Pétertől, a bizottság Fideszes tagjától megtudtuk, az uszodaépítés teljes költsége a város rendelkezésére áll.

A létesítmény elvileg akár június végéig elkészülhet, bár a bizottság tagjainak vannak kétségeik. A kérdés csak az, hogy a kivitelező milyen kapacitással képes dolgozni azért, hogy tartsa az új határidőt.

A megbeszélésen a legtöbbet azokkal a válaszokkal foglalkoztak a bizottsági tagok, amelyeket a beruházás lebonyolítója adott kérdéseikre. Így szóba kerültek a csúszások is. Ezek közül az első a kivitelező szerint azért történt, mert a megrendelő nem tájékoztatta arról, hogy a terület vizes. Friedmann Tamás gépészmérnök, vízépítési szakmérnök, a bizottság tagja szerint tudott volt, hogy vízteleníteni kell, ugyanakkor ennek pontos helye nem szerepelt a tervdokumentációban, hiányzott a talajmechanikai szakvélemény. Efölött még az önkormányzat által felkért tervellenőr is átsiklott. Így a késedelemért nem terheli felelősség a kivitelezőt.

A másodjára történt csúszás esetében viszont más a helyzet, nincs olyan dokumentum, amely szerint a megrendelő elfogadta volna az építő cég indokait. A bizottság kiszámíttatná a polgármesteri hivatallal a jogos kötbért, ugyanakkor ennek érvényesítését valószínűleg egyelőre függőben hagyják. A kivitelezőt ugyanis elsősorban hatékonyabb munkavégzésre szeretnék rábírni, hiszen abban minden bizottsági tag egyetértett, hogy az uszodának a lehető legrövidebb határidőn belül el kell készülnie.

Az ülésen az is elhangzott, hogy egyeztetést kellene kezdeményezni a katasztrófavédelemmel, hogy az épület tervei megfelelnek-e az általuk támasztott követelményeknek, megfelelőek-e például a tervezett menekülés útvonalak.

Bomba Gábor elnök elmondta, hogy az építkezést végző cég pótmunkára vonatkozó költségvetést nyújtott be. A megrendelő ugyanis modernebb gépészetet kért, amely az üzemeltetést negyven százalékkal teszi olcsóbbá. A drágább berendezések rövid időn belül megtérülnek, és az ajánlat is megegyezik a piaci árral.

Esztétikai kifogások

Máté Péter, a bizottság Fideszes tagja hozta fel, hogy a szerződés első osztályú munkáról szól, azonban nem ezt tapasztalták. Az is elhangzott ugyanakkor, hogy ezeknek a hibáknak a nagy részét javítani lehet. Az épület statikailag valószínűleg megfelelő, ugyanakkor esztétikai kifogások merültek fel. Szóba került, hogy az esetleges értékcsökkenést is ki kellene számíttatni, ehhez azonban további részletes vizsgálatra van szükség. Erre a BMSK Zrt-t, mint műszaki ellenőrző céget kéri fel a grémium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában