dr. Aknai Tamás előadása

2020.01.27. 20:00

Személyes okokra vezethető vissza a kubizmus felé fordulás

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A kubizmus mozgalmáról tartott előadást dr. Aknai Tamás művészettörténész Szekszárdon, a Művészetek Házában ma délután, Párhuzamos és széttartó folyamatok címmel. Beszélt Picasso és Braque kubizmus felé fordulásának hátteréről. Az előadás a Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem legújabb felvonása volt.

Valószínű, hogy gazdasági és technológiai folyamatok nem hatottak a kubizmus kialakulására, mondta dr. Aknai Tamás. Elképzelhető, hogy a szellemtudományok állapota, a természettudományok századforduló környéki dominanciája szerepet játszott ebben az egész kérdésben, de egyre világosabban látszik, hogy inkább általánosabb világnézeti tartalma van a kubizmus kialakulásának. Ez egy szerkesztő és tudatos alkotói eljárás, mely mélyén olyan személyes pszichológiai motívumok játszanak szerepet, mint amilyen Pablo Picasso 1905-ös szerelmi csalódása.

Egy lírai időszak közepén végbement tragikus szerelmi szakítás következtében teljesen új alapokra kell helyeznie mindazt, amit eddig az alkotásról vagy a személyessége megmutatásáról gondolt. És visszavonja magát a művekből, inkább a számítás, inkább a hideg értelem és a konstrukció lesz a döntő. Picassónál egy ilyen változás idézi elő ezt a kubista fordulatot.

Nemcsak francia, kelet-európai példák is vannak szép számmal, de Georges Braque-nak pedig egész egyszerűen a szakmai ismeretek hiánya vagy a rajztudás fogyatékosságai hívják fel figyelmét arra, hogy neki a szerkesztésben vagy a kompozíció megoldásaiban vannak az erősségei. És ebben az irányban kezdi finomítani mindazt, amit csinált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában