műtrágya

2020.01.21. 15:30

Indokoltnak látják a rendelet módosítását

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Versenyképesebbé válhat a mezőgazdasági termelés, ha sikerrel jár a nitrátrendelet módosítása, mondta Bordi Richárd, a Hőgyészi Agrokémiai Kft. egyik ügyvezető igazgatója.

Szakmai berkekben már régóta téma a nitrátrendelet életszerűsége, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt évek óta meg szeretné változtatni: a trágyázási tilalmi időszak kezdetét – ami november elsején lép életbe – későbbi időpontra módosíttatná, a növények alá kijuttatható nitrogén hatóanyag-mennyiségét pedig növelné.

– A tilalmi időszak felülvizsgálata azért indokolt, mert az éghajlatváltozás, a melegebb ősz, enyhébb tél, egyre inkább lehetővé teszi a talajok megfelelő tápanyag-utánpótlását (kálium, foszfor) és az őszi vetésű növények fejlettségi állapotának megfelelő nitrogén-utánpótlását, tápanyag veszteség nélkül – tájékoztatott Bordi Richárd ügyvezető.

Elmondta még, hogy a növények alá kijuttatható műtrágya mennyisége általánosan évente százhetven kilogramm nitrogén hatóanyag hektáronként, és a hatóság is ezen szám alapján dolgozik, de a szabályozás ennél sokkal részletesebb, ugyanis valójában minden növénynél, talajtípusnál változik.

– A magyar mezőgazdaság versenyképességének szempontjából fontos lenne, hogy a termesztett növény igényének megfelelő, magasabb dózisú táp­anyagmennyiséget kijuttatva, nagyobb terméshozamokat érhessünk el, ezáltal kiaknázva a növényekben rejlő terméspotenciált – tette hozzá az ügyvezető.

Ahogy arról hírt adtunk, a kutatások, kísérletek a változtatás érdekében már zajlanak, hiszen a szabályok enyhítésének uniós jóváhagyása csak tudományos eredményekkel alátámasztva lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában