autóvásárlás

2020.01.12. 07:00

Támogatással vehetik meg álmaik autóját

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának lehetőségét a megyeszékhelyen már közel százan vették igénybe. A legnépszerűbb hétszemélyes autó a Dacia Lodgy mellett a Fordtól az S Max, a Galaxy és a Transit Custom.  

Brunner Mónika

2020.01.08 Szekszárd, A Ford márkakereskedésben megmutattak egy családi kedvezményre jogosult nyolcszemélyes autót.

Fotó: Makovics Kornél

A megyeszékhely legnagyobb autókereskedésében gördülékenyen zajlik a nagycsaládosok gépkocsivásárlása: az igény beadása után átlagosan egy-három hónap alatt megérkezik az új, hétszemélyes családi autó.

– A cégcsoporton belül eddig kilencvenkét családi autót értékesítettünk, ami a piacot túlzottan nem befolyásolja, viszont a piaci részesedéshez öt-tíz százalékot tett hozzá – mondta Kovács József, a Nyitrai Autóház vezetője. Mint ismertette, 2020-ban a hétszemélyes változatban még mindig a Ford kínálja a legtöbb autómodellt, de a Renault, a Dacia, a Nissan, sőt a Citroen is gyárt ilyen családi autót. A vételi árak széles skálán mozognak, a járművek ötmillió forinttól tíz-tizenkétmillióig érhetőek el.

A családosok a kiválasztott gépkocsi ötven százalékáig, maximum 2,5 millió forint értékig vehetik igénybe a kedvezményt, az adminisztrációs folyamatot a márkakereskedés végzi el. Az autó vételi áráról számla készül, és azt a szükséges papírokkal együtt elküldik a Magyar Államkincstárnak. A családok önerejének befizetése után az autókereskedés egy-másfél hónap múlva kapja meg a hiányzó támogatási összeget.

A Dacia Lodgy, a Ford S Max, a Ford Galaxy és a Ford Transit Custom sikermodellekre a vevők átlagosan egy-három hónapot várnak, de a várakozási idő akár öt hónap is lehet. Ezért érdemes a kereskedések készleten található autói közül is válogatni.

Még két évig lehet kérelmezni

A támogatási kérelem benyújtására a családoknak 2022. december 31-ig van lehetőségük. Csak az új vagy a maximum kétezer kilométert futott, legalább hét állandó ülőhellyel rendelkező autókra adnak támogatást. Ez alól kivételt képeznek a lakóautók. A kedvezményt a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztálya állapítja meg, a jogosultságnak több feltétele van. Fontos tudni, hogy a támogatott, megszerzett autó az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától három éven belül nem adható el. Ugyanígy a jármű átalakítását sem engedélyezik, kivéve, ha azt műszaki állapota miatt kivonták a forgalomból vagy ellopták.

Vissza is kérhetik a támogatást

A támogatást vissza kell fizetnie a vevőnek, ha a támogatott személy kérelmében valótlan adatok, nyilatkozatok szerepelnek, ha az autó elidegenítési, azaz eladási tilalma bejegyeztetésével kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti, vagyis eladja a járművet.

Ha az adásvételi vagy pénzügyi lízingszerződés megkötésétől számított három éven belül felbomlik a házassága vagy megszűnik az élettársi kapcsolata szintén, ugyanis akkor nem minősül nagycsaládosnak. Kivételt képez, ha mindez halál­eset miatt történik. Örökbefogadott gyermek jogállásának az adásvételi, lízingszerződés keltét követő két éven belüli megszüntetése, felbontása is azzal jár, hogy a támogatást visszakérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában