Március 30-ig lehet pályázni

2020.02.27. 11:30

A gyerekek magyar identitását erősíti a Határtalanul program

Ismét lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy a kormány támogatásával a határon túli magyar lakta területek valamelyikére utazzanak.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

A Határtalanul programról adott tájékoztatást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Pakson a helyi és környékbeli iskolák pedagógusainak és az őket elkísérő diákoknak. A programot 2011-ben indította el a kormány azzal a céllal, hogy központi támogatással, az iskolák szervezésében a diákok kirándulást tehessenek valamelyik határon túli régióban. Ez által nemcsak megismerhetik a magyar lakta területeket, hanem barátságokat is köthetnek, a legfontosabb pedig, hogy egy ilyen utazás erősíti az összetartozás érzését, a gyerekek magyar identitását és hazaszeretetét. – Ez teszi szétszakíthatatlanná a nemzetet – mondta az államtitkár.

Tavaly Tolnából hatvan nyertes pályázat érkezett, ennek köszönhetően 2033 diák – 1194 hetedikes és 839 középiskolás – utazhatott el a határon túli magyar lakta területek valamelyikére. A legtöbben erdélyi úti célt választottak. Emellett 574 külhoni középiskolást fogadtak az elmúlt évben megyénkben a program révén, amelynek részleteit országjáró körúton ismertetik a következő hetekben. Az első helyszín Dombóvár volt, Paks pedig a második Tolna megyei állomás.

Potápi Árpád János előadásában a Nemzetpolitikai Államtitkárság célkitűzéseiről, más programjairól is beszélt. Elmondta, nemzeti jelentőségű intézmények és szervezetek fenntartható működését valósítják meg, óvodák és bölcsődék épülnek a támogatásukkal, több mint ötven magyar középiskola, kollégium és szórványkollégium működését biztosítják, valamint nyolc magyar nyelvű felsőoktatási intézményt segítenek. A sport terén is egyre élénkebb az együttműködés és családtámogatást is nyújtanak, a külhoni magyar vállalkozások szakmai támogatásban részesülnek. Az önkormányzatok esetében a testvértelepülési kapcsolatok erősítéséhez adnak segítséget.

Több mint húsz éve tesznek az ügyért

A megjelenteket Szabó Péter polgármester köszöntötte. Mint mondta, örömére szolgál, hogy a korábbi években már sok paksi diák részese lehetett a programnak, illetve emlékeztetett arra, hogy Paks több mint húsz éve szervez olyan programokat a fiatalok számára, amelyek segítik a kapcsolattartást a határon túli magyarokkal, különösen a város testvértelepülésein élőkkel.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy több évig élt külföldön, és úgy véli ott tanulja meg igazán az ember, milyen magyarnak lenni. A kint élők büszkék származásukra és sokat tesznek identitásuk megőrzéséért.

Március 30-ig lehet pályázni

A program technikai tudnivalóit Ferencz Anita, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szakmai referense ismertette. Elmondta, három kiírásra lehet pályázni: egyrészt a leendő hetedik osztályosok kirándulására, valamint középiskolák közti együttműködésre és középiskolások utazására. A jelentkezési határ­idő 2020. március 30. 14 óra, a döntéseket júniustól ismertetik, a tanulmányi utak időpontja pedig augusztus 15. és 31. között lehetséges. Két-három iskola is összefoghat és nyújthat be közösen pályázatot. A kiírás részletei és a szükséges űrlapok elérhetőek a www. bgazrt.hu oldalon. Az iskolák 6-7 millió forintot nyerhetnek el az utazások finanszírozására.

Borítókép: A Határtalanul programról tegnap Pakson adott tájékoztatást Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában