Határtalanul! program

2020.02.19. 17:30

Három pályázat közül választhatnak az iskolák

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszélt ma délelőtt az egyik legrégibb és legsikeresebb nemzetpolitikai program eredményeiről, változásairól és új tartalmi elemeiről. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. információs napok szervezésével segíti a Határtalanul! program pályázóit.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Az országos rendezvénysorozat első állomása volt Dombóvár. Pintér Szilárd polgármester örömét fejezte ki, hogy a nyitó rendezvénynek a város adhatott helyet. Lényeges, hogy ne csak a térséget ismerő és szerető felnőtteket neveljünk a jövő számára, hanem a magyarságtudatot is erősíteni tudjuk a fiatalokban, emelte ki köszöntőjében.

Pintér Szilárd Fotó: Varga Szilvia

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának szakmai irányítása mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi a Határtalanul! program teljes körű lebonyolítását 2018 óta. Az alapkezelő részéről Preklerné Osztrovszki Ágnes osztályvezető és Fóris Gabriella szakmai referens is részt vettek a tájékoztatón, ismertették a leglényegesebb szempontokat a pályázattal kapcsolatban.

Éves szinten 5,3 milliárd forint támogatás áll az iskolák rendelkezésére, 2011. június 4-én indult a program, és 2018-ig háromszázezer diák utazhatott a szomszédos országokba. A mostani tanévben 101 ezer diák vesz részt ebben augusztus közepéig. Tolna megyében 2019-ben hatvan pályázat volt sikeres, amely 2033 diák számára biztosított lehetőséget a kirándulásra, és 574 külhoni diák látogatott megyénkbe.

Fóris Gabriella Fotó: Varga Szilvia

A Határtalanul! program következő megvalósulási idejét a 2020. augusztus 15. és 2021 augusztus 31. közötti időtartamra határozták meg. Az egyes pályázatok maximális támogatása nőtt. A hetedikesek és a középiskolások tanulmányi kirándulására idén már maximum 6 millió forintot, a külhoni középfokú intézménnyel együttműködésben (ez oda-vissza utat jelent – a szerk.) pedig maximum 7 millió forintot tudnak igényelni .

A program célja, hogy minden magyarországi diák a magyar kormány támogatásával legalább egy határon túli magyar területre tudjon ellátogatni, ottani gyerekekkel tudjon kialakítani barátságot, megismerhesse azokat a tájakat, azokat a területeket és településeket, amelyek 100 évvel ezelőtt még Magyarország területét képezték. 2020 a nemzeti összetartozás éve mellett az erős magyar közösségek éve is.

Minden programunkat, így a Határtalanul! programunkat is ennek jegyében valósítjuk meg. Célunk, hogy a fiatalok ismereteiket bővíteni tudják, többek között az elmúlt 100 év nemzeti sikereiről, amelyek az oktatásban, a gazdaságban, a kultúrában, a politikában és a sportban is tetten érhetőek voltak – emelte ki Potápi Árpád János.

Dombóváron az iskolák hosszú évek óta aktívan részt vesznek a programban, és biztosak lehetünk abban, hogy sikeressége annak is köszönhető, hogy az iskolákban elkötelezett vezetők és pedagógusok vesznek részt a pályázat szakmai munkájában.

Borítókép: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában