sajtótájékoztató

2020.02.21. 20:00

Értékelte a hetet Ács Rezső polgármester

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Ács Rezső szekszárdi polgármester ma ismét hétértékelő sajtótájékoztatót tartott, amelyen beszélt a költségvetésről, néhány beruházásról, köztük a szerinte legjelentősebbről, az uszoda projektről.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy nőtt, és jelentős a polgármesteri hivatal dolgozóinak leterheltsége. Ennek egyrészt az az oka, hogy a képviselők olyan adatokat, kimutatásokat kérnek tőlük, amelyeknek kigyűjtése igen időigényes, másrészt a bizottsági üléseket gyakorta este tartják, így a dolgozóknak nem egyszer jóval tovább bent kell maradniuk a hivatalban. Ács Rezső elmondta, van, aki már felmondott, a városüzemeltetés lényegében lefejeződött, és úgy tudja, jelenleg öten vagy hatan keresnek új munkahelyet.

Folytatódik az Egészséges Szekszárdért program, ugyanis a város átadta a munkaterületet, így kezdődhet a Szabó Dezső utcai orvosi rendelő építése. Ezzel egy időben az Ybl utcában is indulhat az új ügyeleti központ kialakítása. Ács Rezső szerint nem csupán az ügyelet, hanem a védőnői szolgálat is méltó körülmények közé kerül, és itt is készül új háziorvosi rendelő. A polgármester szerint köszönet illeti a kormányhivatalt, amiért az épület átadásában partnere volt a városnak. Kiemelte, a TOP forrás mellett Süli János Paks II építéséért felelős miniszter támogatása révén valósulhat meg a beruházás. Ács Rezső szerint az ügyeleti központ kialakítása városképi szempontból szintén jelentős, hiszen a BM klub új funkciót kap.

Ács Rezső (balról) és a szakemberek a Szabó Dezső utcai leendő orvosi rendelő helyszínén Fotó: Beküldött kép

Ács Rezső az uszoda építéséről is beszélt. A városvezető kijelentette, most ez a legjelentősebb projekt a városban, és nem szabad megengedni, hogy létrehozása félbemaradjon. Abban bízik, február 27-én, a rendes közgyűlési ülésen végre sikerül döntést hozni. Szerinte, ha hosszabbítanak, elképzelhető, hogy a kötbérről vagy annak egy részéről le kell mondani. Ha viszont új kivitelezőt keres az önkormányzat, az akár több hónapos vagy éves csúszáshoz vezethet, ráadásul az új ajánlatok ebben az esetben valószínűleg már a 2020-as árak alapján érkeznek, vagyis megdrágulna az új uszoda építése. Arra a kérdésre, hogy ő melyik megoldást tartaná elfogadhatónak, a polgármester azt válaszolta, szerinte az a legfontosabb, hogy a létesítmény elkészüljön június végére, valamint, hogy az áment vélhetően a többségi ÉSZ frakció mondja ki. Ács Rezső most is hangsúlyozta, hogy aki képviselői székben ül, annak vállalnia kell a döntéssel járó felelősséget.

Ács Rezső meghívja a frakcióvezetőket

A költségvetés-tervezet az előirányzott időpont előtt egy nappal, február 14-én elkészült, és eljutott minden képviselőhöz. Ács Rezső szerint két hét elég a tanulmányozásához. Arról is beszélt, nem hivatalos csatornákon úgy értesült, a közgyűlés várhatóan nem fogadja el első körben a kiküldött anyagot. A polgármester úgy gondolja, a döntési helyzetben lévő többségi ÉSZ frakciónak, akárcsak bármely képviselőnek, joga van módosító indítványokat tenni. Elképzelhető, hogy az ÉSZ-nek mások az elsődleges szempontjai, mint amelyek a jelenlegi változatban szerepelnek, ugyanakkor a bizottsági üléseken megfogalmazott indítványok belekerültek.

A nyilvánosság jegyében Ács Rezső szeretné jövő keddre vagy szerdára meghívni Bomba Gábort, az ÉSZ és Máté Pétert, a Fidesz frakció vezetőjét, és sajtónyilvános megbeszélésen meghallgatni javaslataikat Szekszárd 2020-as büdzséjével kapcsolatban. Ha minden igaz, a frakcióvezetők invitálása már meg is történt.

Borítókép: Ács Rezső a városházán tartotta szokásos hétértékelő sajtótájékoztatóját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában