korhűen felöltöztetett bábu

2020.02.27. 15:30

Jimmy Sky lett a múzeum legújabb lakója

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Egy második világháborús, amerikai bombázó-repülőgép oldal lövészének alakja elevenedik meg a Baka Múzeumban. Tálosi Zoltán tulajdonos szeretne betekintést engedni a háborús időszakba azzal, hogy korhűen öltöztetett fel egy bábut, amelyet​ viccesen Jimmy Sky-nak nevezett el.

Tálosi Zoltán és a bábu Jimmy Sky Fotó: Beküldött kép

– 1944 áprilisától 1945-ig B-24 Liberator és B-17 Flying Fortress amerikai bombázók ezrei repültek el Magyarország felett. Szerettem volna a repülőgépek fegyvereseinek az öltözetét bemutatni. Ahogy azt is, ahogy a gép törzsének oldalán kialakított ablakszerű nyílásokból védelmezték gépüket az 50-es kaliberű Browning géppuskáikkal. A múzeumban található bábu, hasonlóan hozzájuk, prémes, irha öltözetet kapott, van megfelelő cipője, nadrágja, dzsekije, mentőmellénye, szilánkvédő sisakja. Már beszereztem az oxigénmaszkot, a szemüveget, a bőrsapkát, amelyekkel hamarosan kiegészül felszerelése. A géppuskához még nem sikerült hozzájutnom – mondta Tálosi Zoltán, aki a Tolna megye területén számos lezuhant és kényszerleszállást végrehajtó gép roncsait vizsgálja, kutatja a mai napig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában