közösség

2020.02.13. 17:30

KIFLI-t szervez hat kreatív iregi fiatal

– Mi nem tervezzük, hogy külföldre menjünk az egyetem után. Budapesten tanulunk, de nem akarjuk elhagyni gyerekkorunk helyszínét, Iregszemcsét – mondta lapunknak a 22 éves Matus Boglárka, aki barátaival közös programokat szervez a helyi művelődési házban, hogy minél erősebb közösséget építsenek.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Kreatív Iregi Fiatalok és Lokálpatrióták Intézménye (KIFLI) névvel alakult meg az a közösség, amelyben huszonéves, leginkább egyetemista fiatalok vannak. A kapcsolattartójuk, Matus Boglárka, a Budapesti Corvinus Egyetem, közgazdasági elemző szakának hallgatója szívesen mesélt célkitűzéseikről:

– Még csak most alakultunk, de már van távolabbi célunk. Az, hogy ne költözzön el mindenki Iregszemcséről, hanem minél többen maradjanak a faluban. Bennünket ideköt a gyerekkorunk, jó a közösség, a művelődés házban dolgozók sok kulturális programot szerveznek, és mi ezt az életet szeretnénk élni – mondta.

Képünkön (balról): Tóth Brigitta, Bódog Bence, Matus Boglárka, Csanádi Fanni, Bódog Bálint, Matus Hajnalka. Fotó: Beküldött kép

A közösségük szerveződésének kezdetébe is beavatta lapunkat. Mint kiderült, a fiatalok akkor döntötték el, hogy közös programokat szerveznek, amikor azzal szembesültek, hogy a bálok, a rendezvények inkább a középkorú embereknek szólnak, ők meg valahogy a helyi kocsmákban, büfében találták magukat.

Így hát végül, minden hónap második péntekén, a maguk korosztályát várják, az első találkozó éppen Valentin-napra esik. Japán activityt szerveznek közös társasjátéknak.

Mivel szeretnének értéket közvetíteni, szabadidejükben művelődni, ezért a későbbiekben filmklubokat, önismereti esteket szerveznek, március 15-én pedig a hazaszeretetüket fejezik ki a közösen együtt töltött idő során. Egyelőre hatan vannak. Matus Boglárka mellett a húga, Hajnalka, és barátaik, Tóth Brigitta, Csanádi Fanni, Bódog Bálint és Bódog Bence alkotják a közösséget.

Matus Boglárka szerint a korosztályuknak sok tanulnivalójuk van, és említett egy olyan problémát, ami őket érinti elsősorban, és szerinte a KIFLI megoldás lehet rá.

– Ez az, hogy nem töltjük aktívan a szabadidőnket, ami pedig fontos dolog. Ahelyett a számítógépen játszunk, vagy a telefonunkat nyomkodjuk, és ott is éljük a szociális életünket. A KIFLI-vel azonban aktív szabadidőtöltési lehetőséget biztosítanánk, és valós szocializálódást – mondta Matus Boglárka, a közösség kapcsolattartója.

Ezért jönnek haza Iregszemcsére

A Kreatív Iregi Fiatalok és Lokálpatrióták Intézménye közösség tagjai, bár – miután még tanulnak – sok időt töltenek Budapesten, minden alkalmat megragadnak, hogy hazajöhessenek Tolna megyébe, Iregszemcsére. Nem ragadta el őket a fővárosi csillogás, a másfajta élet, szeretik a csendes falujukat, és szeretnek hazajárni. Hogy miért van ez így, nem titok.

– Nekem a fővárosban mindig hiányzik a falusi élet, hiszen nálunk mindenki ismer mindenkit. Amikor elmegyek például egy iregszemcsei boltba, már sok ismerőssel találkozom, és jókat beszélgethetek. Amúgy pedig vidéken nyitottabbak egymással az emberek, jobban ráérnek, és nincsenek beprogramozva – mondott néhány részletet Matus Boglárka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában