kiskertész

2020.02.01. 13:00

Tudatosan készüljünk a kiskerti munkára

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Bár még csak január vége van, így a kiskertünkben legjobb esetben is csak ásni lehet, ennek ellenére nem árt, ha már most átgondoljuk, mit is szeretnénk majd ültetni, ha eljön az ideje.

Nagyon sokan hirtelen vágnak bele az otthoni kertészkedésbe, pedig ez a tevékenység bizony komoly gyakorlatot igényel. Több olyan alapvető dolog is van, amire érdemes odafigyelni, ilyen lehet akár az, hogy nem megfelelő időben, és nem megfelelő helyre ültetünk, de az is gyakran előfordulhat, hogy elhanyagoljuk a növényápolási munkákat, foglalta össze a hibákat az agraraszektor.hu.

Fontos, hogy olyan területet válasszunk kertészkedésre ami nem túl árnyékos (legalább napi hat óra napfényt kapjon). Emellett lényeges, hogy a vízellátása megoldott legyen (nem fogunk kilométerekről vizet cipelni). Ha silány, kizsigerelt, rossz földben kezdünk kertészkedni, rengeteg energiát fordítunk majd annak feljavítására. Még a szezon előtt tegyünk meg minden tőlünk telhetőt: termesszünk rajta zöld­trágyát, fedjük be levelekkel, ezek gazdagítják a talajt.

A két legalapvetőbb hiba, hogy túl nagy helyen kertészkedünk, vagy túl sok fajtával kísérletezünk. Annak, aki még kezdő, egy háromszor három méteres kertecske megfelelő. Növelni később is lehet a területet. A túl sok fajta is oda vezethet, hogy ki se látszunk a munkából és végül elmegy a kedvünk. Kezdjünk egy maréknyi olyan növénnyel, amit szeretünk fogyasztani, és akkor foglalkozzunk újabb fajtákkal, ha ezekkel már megtanultunk bánni. Gyomlálás, tápoldatozás, öntözés: egy kiskert mindig ad feladatokat. A rendszeres tevékenység nem megspórolható, mert különben senyvednek, pusztulnak a növények. Érdemes előre végiggondolni, hogy tudunk-e rendszeresen időt szakítani a vetemény gondozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában