sajtótájékoztató

2020.03.01. 08:00

Dombóváron megalakult a Trianoni Emlékbizottság

A Trianoni Emlékbizottság megalakulásáról és céljaikról sajtótájékoztatón számolt be szombaton Kerényi Zsolt, Dombóvár alpolgármestere, aki a bizottság elnöke is.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

A tagok között középiskolai tanárok, egy orvos, a város katolikus plébánosa és több önkormányzati képviselő foglal helyet. Céljuk, hogy a százéves évforduló kapcsán a város minden lakóját megszólítsák különböző programokkal. Így közel húsz rendezvényt szerveznek az elkövetkező tíz hónap alatt. Tematikus programok, gasztronómiai találkozó, táncház különböző tájak táncaival, mesterségek vására, kiállítások szerepelnek a tervek között.

Az egyik kiemelt kulturális rendezvényüket június 4-én tartják, amelyen emléktáblát fognak avatni. Kapcsolódnak a Dombóvár várossá avatásának 50. évfordulója alkalmából szerveződő programokhoz is, így a várossal közösen rendeznek kórustalálkozót. Az emlékévet december 5-én egy ökumenikus istentisztelettel fogják zárni, olyan lelkészek, papok részvételével, akik az elcsatolt területekről érkeznek majd meghívásukra.

Nem véletlen, hogy a dombóvári Wass Albert felolvasó naphoz kapcsolódott a bejelentésük, hiszen egyik kiemelt programjuk az erdélyi író Tizenhárom almafa című regényéhez kapcsolódik. Dombóváron szeretnének egy ligetet létrehozni a székely kapu szomszédságában tizenhárom almafából, illetve tizenhárom dombóvári intézmény kertjében is ültetnének egy-egy almafát. Ezen kívül tervezik, hogy a regényt és szerzőjét minden egyes iskolában bemutatják.

A bizottság másik lényeges döntése, hogy csatlakoznak a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez. Az aláírásgyűjtés célja, hogy uniós eszközökkel segítsék elő az őshonos nemzeti kisebbségek, köztük a határon túli magyarok nemzeti identitásának megőrzését szülőföldjükön.

– Mai legnagyobb felelősségünk az a 100 éves évforduló kapcsán, hogy a tanításban, vagy akár azon kívül is megismerjék a teljes igazságot a békediktátummal kapcsolatban. Bízom abban, hogy Trianon kérdése a jövő nemzedékeink fejében helyére fog kerülni és megfelelő lesz a hozzáállásuk – emelte ki Kerényi Zsolt a sajtótájékoztatón.

Borítóképünkön: dr. Hegedűs János plébános, Kerényi Zsolt alpolgármester és Pintér Szilárd polgármester

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában