zenei tudáspróba

2020.03.02. 20:00

Ezen a versenyen jó barátnak számít a szolfézs

Húsz diák mérte össze tudását ma Bonyhádon, a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Intézményben zajló Tolna-Baranya Megyei Szolfézsversenyen.

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

A hét és tizennégy év közötti növendékek hét településről – Dombóvárról, Mohácsról, Paksról, Pécsről, Szekszárdról, Tolnáról és a házigazda völgységi városból – érkeztek a nívós tudáspróbára. A fiatalok két fordulóban, öt korcsoportban mérték össze felkészültségüket.

A sikerért ez alkalommal is meg kellett küzdeni. Egyebek mellett klasszikus dallamdiktálás, népdaldiktálás, hangköz- és hármashangzat-felismerés szerepelt a megoldandó feladatok között. A verseny levezénylésében a bonyhádi zeneiskola két szolfézstanára, Ányos Andrea és Kolozsvári Zoltán segédkezett.

A legkisebbeknél, a nulladik korcsoportban a mohácsi Péter Anna szerezte meg az elsőséget. Az első korcsoportosok mezőnyében a pécsi Rónai Borbála diadalmaskodott, megelőzve a pécsi Muszty Kata Johannát és a pécsi Vajda Bercelt. A második korcsoportban a szekszárdi Lozsányi Julianna a mohácsi Bokodi Emmával együtt, megosztva végzett az első helyen, őket követte a pécsi Lipp Levente és a mohácsi Ruppe Máté. Ebben a kategóriában egy különdíj is gazdára talált, a mohácsi Kresz-Gundrum Kornél révén. A harmadik korcsoportban a dombóvári Horváth Borbála állhatott fel a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, az ezüst a bonyhádi Szőts Árminnak, a bronz a mohácsi Staub Csanádnak jutott. A zsűri a negyedik korcsoportban csak harmadik helyezést hirdetett ki, ezt a pozíciót a dombóvári Kemény Bulcsú érdemelte ki.

A verseny abszolút első helyezettje, megismételve tavalyi bravúrját, Lozsányi Julianna lett. A szekszárdi Gyakorló Általános Iskola 7. osztályos diákja, a Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke intenzíven és szívesen foglalkozik a szolfézs tantárggyal. Kortársaihoz képest nemcsak több időt szán erre a területre, de mesterének, Füzi Jánosnak köszönhetően szakszerű és hatékony képzésben részesül.

Julianna egyébként zongorázik, ezzel a hangszerrel számos kiemelkedő eredményt ért már el versenyeken. Hangja is kiváló, többször is fellépett a Szekszárdi Madrigálkórussal. A jövő héten szerdán Pécsen, az országos szolfézsverseny válogatóján méretteti meg magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában